5 decembrie 2018

ÎN LUMEA DREPTĂȚII. Povestire pe scurt (5)

nuvelă de IOAN ALEXANDRU BRĂTESCU-VOINEȘTI

Urmare la În lumea dreptății (4)


Andrei Rizescu s-a lămurit pe deplin în ceea ce privește avocatura. Lumea avocaților este împărțită în două tabere. Una este condusă de Vineanu, cealaltă de Berlescu. Primul are sprijin politic, prestanță și darul vorbirii. Celălat este ignorant, netalentat, cu o înfățișare de scamator; singura lui calitate este șiretenia.


Acum, Andrei Rizescu știe. Procesele se câștigă în funcție de trecerea și șiretenia avocatului, nicidecum după dreptate. Regretă că nu poate să înceapă să învețe altă meserie. Doctorul Georgescu îl îndeamnă să se adapteze la mediu. Andrei spune că nu poate deveni ticălos. Este însă din ce în ce mai nervos, și-a pierdut liniștea și seninătatea.
Pierzând un proces în care dreptatea lui era evidentă, Andrei spusese cuvinte tari împotriva judecătorilor. Zărnescu aflase, începuse să îl persecute și la fel procedaseră și ceilalți funcționari. Berlescu îl ținea de atunci într-o zeflemea continuă, care îl înnebunea.
Într-o după-amiază, la Andrei vine o clientă, o cocoană bătrână. Auzise de cinstea lui Rizescu și îi cerea să-i recomande cui să dea bani cu ipotecă. Cocoana Zinca avea douăsprezece mii de lei, zestre pentru nepoată, și nu mai voia să-i țină în casă.
Andrei promite că se ocupă și pleacă cu Radu să o ia pe Elena de la o prietenă. Se întâlnesc pe stradă, Elena fiind însoțită de Beneș, colegul lui Andrei. Acesta pleacă, iar cei trei se duc spre gârlă. Andrei își spune dorința de a merge în vacanță să se odihnească. Observă că Elena e puțin schimbată și află că o doare capul.
Plecând într-o zi de la tribunal împreună cu un coleg, Andrei află că Beneș e un om profund imoral. Nu numai pentru că speria martorii adversarilor și îi învăța ce să spună ca să câștige clienții lui. Profita însă și de prietenia unui coleg, Văleanu, pentru a–i seduce soția.
Andrei se desparte de coleg și pornește în neștire pe străzi, cu gândul că o întâlnise pe Elena însoțită chiar de Beneș. Bănuielile îl frământă, fără să știe că ea îl pusese hotărât pe Beneș la punct chiar în ziua aceea.

* * *



Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !