4 decembrie 2018

ÎN LUMEA DREPTĂȚII. Povestire pe scurt (4)

nuvelă de IOAN ALEXANDRU BRĂTESCU-VOINEȘTI

Urmare la În lumea dreptății (3)


La scurt timp după nașterea copilului, în timp ce președintele Zărnescu plecase urgent la București, Andrei Rizescu trebuie să judece un proces al acestuia. Avocații Berlescu, deputat și primar, și Vineanu l-ar fi amânat. Nu se învoise clientul. Tribunalul prezidat de Rizescu respinge acțiunea ca prescrisă. Hotărârea este corectă, dar Berlescu este furios, căci pierde douăsprezece mii de lei.


Berlescu îi cere ministrului să îl mute pe Rizescu. Cum asta ceruse și președintele Zărnescu, iar vicepreședintele Camerei avea nevoie de loc pentru un om de-al lui, ministrul dă ordinul de mutare.

De la 1 noiembrie Andrei trebuia să se prezinte la judecătoria de plasă Urziceni. Uluit și îngrozit de asemenea veste, se duce la gimnaziu, la Antonescu. Acesta îl îndeamnă să meargă la București, la senatorul Dumitrescu. Acesta păruse că îl simpatiza, dar asta era pe vremea când Andrei era necăsătorit, iar el avea cinci nepoate de măritat. Acum, senatorul refuză să îl ajute.

Andrei se duce la ministru, care îl ascultă numai cu o ureche, fiind preocupat de petrecerea pe care o dădea în seara aceea. Singurul ajutor pe care i-l oferă ministrul este un concediu de zece zile pentru mutare.
Andrei se consultă cu Antonescu, cu doctorul Georgescu, cu un prieten avocat și cu Caselli. Toți îl sfătuiesc să-și dea demisia din magistratură și să treacă la avocatură. Numai nenea Matache îl sfătuiește să rămână în magistratură.
Proprietarul îi spune că nu i se potrivește meseria de avocat. Avocatul trebuie să fie șmecher, șiret, ori el nu era așa. El nu are rude și proptele. Clienții nu au nevoie de avocați cinstiți care vorbesc frumos, ci de avocați cu trecere.

*

De cinci ani Andrei Rizescu este avocat, înscris în barou.
Copilul, Radu, a crescut, e frumos și cuminte. Cântă la pian, singur sau împreună cu mama lui. Antonescu spune că va deveni naturalist, văzând ce interes are pentru natură și ce spirit de observație.

* * *


Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !