28 noiembrie 2018

ÎN LUMEA DREPTĂȚII. Povestire pe scurt (2)

nuvelă de IOAN ALEXANDRU BRĂTESCU-VOINEȘTI



Andrei Rizescu era fiul unui dascăl din Pitești. Om sărac, dascălul nu ar fi putut să țină băiatul la școli. Îl ajutase Mărescu, boierul cu al cărui fiu era coleg Andrei. Fiul boierului trecea clasa cu proptele, Andrei învăța bine și era mereu printre primii.

La sfârșitul liceului, boierul Mărescu insistase ca Andrei să urmeze Dreptul, ca să fie în continuare coleg și exemplu pentru fiul său. Andrei, studios, urmase în paralel și Filosofia și Conservatorul. În timpul acesta, Mărescu cel tânăr bătea cafenelele și ducea o viață de petreceri.
După licență, tânărul Mărescu plecă la Paris să-și ia doctoratul. Andrei, sprijinit de boier, primi un post de substitut la Teleorman. După doi ani de la intrarea în magistratură legăturile lui cu boierul Mărescu fură zdrobite. Într-o vacanță, tânărul Mărescu o seduse pe Ana, sora lui Andrei. Fata se otrăvise și murise. După câteva luni murise și dascălul Rizea. Andrei rămase singur pe lume.
De atunci, Andrei înaintase numai datorită purtării sale bune și muncii lui. Ajunsese judecător de ședință în acest oraș de munte, unde venise în urmă cu șase luni. Colegii nu îl prea plăceau, socotindu-l zgârcit, ursuz și mândru. Nu era zgârcit, era econom. Cu banii economisiți își făcuse o bibliotecă, fusese la Roma, avea și două mii de lei puși deoparte. Îl socoteau ursuz pentru că era serios, nu-i plăceau chefurile și nu prea ieșea în lume. Tocmai din aceste motive mulți dintre cei care aveau fete l-ar fi dorit ginere.
Duminică, după sindrofia de la Vineanu, Andrei se duce în vizită la Antonescu. Acesta îl conduce prin școală, una cum nu se așteptase să fie într-un asemenea orășel. Antonescu și soția lui, Matilda, îi propun să participe, împreună cu Elena, la un concert în amfiteatrul școlii. Bucuros, Andrei acceptă. Până la urmă, o cere de soție pe Elena lui Antonescu.

* * *


Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !