20 noiembrie 2018

CIULEANDRA. Povestire pe scurt (10)

roman de LIVIU REBREANU

Urmare la Ciuleandra (9)

XXV

Seara, Puiu îi spune bucuros gardianului, că se vor muta. Lui Andrei Leahu îi pare bine pentru tânăr. Pare totuși că se miră de bucuria lui. Nici când se zbuciuma nu îl înțelegea. Singura poziție potrivită i se părea tăcerea. Ar fi fost un semn că s-a împăcat cu lovitura soartei.

Cu chef de vorbă, Puiu îl tot vorbește de rău pe doctorul Ursu. Nici Andrei nu îl suferea. Doctorul îl trata ca pe un servitor. Îi era însă bine aici, unde avea mâncarea gratis. Salariul îi era dublat de darurile bătrânului Faranga. Gardianul relatează ce spuneau alții, ca să nu își spună părerea proprie.
Puiu află noutăți de la gardian. Doctorul Ursu era din Argeș, chiar din Vărzari, satul Mădălinei. Tânărul cade pe gânduri. Doctorul spusese că știe de Ciuleandra. Nu reacționase însă deloc când îi spusese că Mădălina fusese din Vărzari.

XXVI

A doua zi, la vizită, doctorul Ursu îi spune lui Puiu că vrea să îl vadă și mai târziu. După ce termină vizitele îl cheamă la el în cabinet. Îi spune că în curând va pleca de acolo. Puiu nu are nicio reacție. El rămâne posomorât.
Doctorul îl privește lung. Îi spune apoi că și el a fost preocupat de Ciuleandra. Puiu își recunoaște obsesia. Îi impută doctorului că, atunci când vorbise despre Vărzari și despre Ciuleandra, se prefăcuse că nu știe despre ele.
Înfuriat, doctorul Ursu îi spune că nu era obligat să îi facă destăinuiri. În schimb, el trebuia să știe cât mai multe din trecutul lui Puiu. Altfel nu putea să judece corect cazul. Chiar despre Ciuleandra, care se pare că avusese un rol important în fapta lui.
Atenția lui Puiu este captată brusc de Ciuleandra. Îl întreabă pe doctor dacă a jucat-o și el. Spune că e un joc de neuitat. Îi cere apoi doctorului să îi reamintească melodia. El a încercat și nu a reușit.
Ca să-l liniștească, doctorul îi promite că îi va găsi melodia. El nu avea ureche muzicală și nu putea să i-o cânte.
Fericit și agitat, Puiu exclamă că e un om cu suflet bun. Pleacă în mare grabă din cabinet, cu Andrei după el.

* * *

Urmează Ciuleandra (11)
Citește povestiri pe scurt de lecturi școlare !

2 comentarii:

  1. Cu acest foileton ați oferit suficiente motive pentru cei ce încă nu au citit acest roman, să o facă de-acum încolo.
    Toate cele bune! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, Alex. De fiecare dată când povestesc o operă literară, o fac cu țelul ăsta: să-i fac pe cei care citesc povestirea să caute originalul.
      Numai bine!

      Ștergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !