26 noiembrie 2018

CITATE FAVORITE (89) ”Deriva continentelor” de Russel Banks


Romanul ”Deriva continentelor”, apărut și nominalizat la Premiul Pulitzer în 1985, dezvăluie cu realism adevărul despre soarta haitienilor atrași de mirajul american, dar și cea a americanilor înșiși, treziți din visul prosperității și succesului.
Bob Dubois, căsătorit și tată a doi copii, muncește cinstit și își plătește ratele la casă fără să-i mai rămână mare lucru. Ademenit de fratele său și de dorința de a câștiga mai mult, renunță la casă și pleacă împreună cu familia.

Slujba oferită de fratele său nu-i oferă cu nimic mai mult, iar acum locuiesc cu toții într-o rulotă. Mai mult, vine pe lume și al treilea copil. Silit de sărăcie, Bob acceptă să aducă pe țărmul american, clandestin, imigranți ilegali haitieni. Chiar la prima cursă, e surprins de Garda de Coastă, îi silește pe haitieni să sară în apele furioase și oamenii se îneacă. Cu buzunarul plin de bani însângerați, Bob se gândește la destinul său.

”E posibil oare? E posibil ca partea cea mare și tare din viața lui să fi fost un vis și partea cea slabă să fie realitatea? Dacă-i așa, înseamnă că e smintit, asta-i tot. Nebun. Un soi de nebun liniștit, care-și trăiește visurile și își visează traiul. Oricum, cei mai mulți dintre oameni sunt cam așa, mai ales oamenii ale căror vieți, ca și viața lui Bob, sunt banale și, în ciuda banalității lor, le fac permanent necazuri. Poate că – ar putea fi posibil și acest lucru – poate că îngrozitoarele presiuni pe care le-a exercitat asupra lui Bob banala sa viață, dificultatea lui de a trăi, așa cum trebuie, o viață banală, l-au făcut să-și piardă mințile. Cei mai mulți oameni trăiesc cu ușurință o asemenea viață, e sigur de acest lucru: muncesc și agonisesc bani, au grijă de soțiile și de copiii lor, care le poartă recunoștință și respect, iar zilele și nopțile lor se scurg voios, până când, în cele din urmă, le albește părul și se îngrașă, ies la pensie și își petrec iernile în Florida împreună cu soțiile, pescuiesc, urmăresc meciurile de basseball la televizor și își așteaptă copiii și nepoții să vină în vacanță să-i viziteze.”
Vinovat față de autorități, vinovat față de haitieni, Bob trebuie să răspundă mai ales în fața propriei sale conștiințe. Cum va reuși ?
În epilog, autorul subliniază ideea că apariția unei cărți nu poate schimba viața oamenilor descriși în ea. Dar iată ce scrie în ultimele rânduri:
”Bucuria sau amărăciunea provocate de viețile altora, străini de viața noastră, sau chiar de niște vieți inventate, privează lumea de unele dintre poftele ei lacome, necesare pentru a continua să fie așa cum este. Așadar, obiectivele acestei cărți ar fi sabotajul și diversiunea. Ia-ți zborul, carte a mea, și ajută la distrugerea lumii așa cum e ea.”

Sursa foto

În fiecare zi de luni vom păși în noua săptămână cu mintea limpezită și cu sufletul pregătit pentru tot ceea ce vom întâmpina. Nu numai atât, dar ne vom cunoaște mai bine și ne vom împărtăși ceea ce gândim, căci știut este că omul alege din cărți gândurile care se potrivesc cu ale sale. 
Înscrie în tabel numele tău și linkul postării tale. Scrie un comentariu cât de mic la postarea mea și vizitează-i și pe ceilalți înscriși, cu comentariul de rigoare. De altfel, serialul are sloganul ”Click&Comment Monday” ! Distribuie pe rețele articolele care îți plac! 
Serialul ”Citate favorite” a apărut în urma colaborării cu Ella.

12 comentarii:

  1. distrugerea lumii "asa cum e ea...",si apoi,o luam de la capat?

    RăspundețiȘtergere
  2. L-am citit, dar cam greu. Un roman despre incongruenţa dintre aşteptări şi realitate, despre cum visurile pe care le urmezi pot fi alese pur şi simplu prost. ”Bob îşi construieste un eşafodaj de minciuni pe care îl escaladează cu o încăpăţânare demnă de o cauză mai bună în încercarea lui disperată de a se auto-convinge că existenţa lui este demnă de luat în seamă.” (citat căruia îi subscriu).
    O săptămână frumoasă, dragă Zina!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este o lecție despre efectul alegerilor greșite. Dar și despre destinul implacabil.

      Săptămână frumoasă și ție, dragă Mirela!

      Ștergere
  3. Altfel spus, atunci cand alergi dupa himere ajungi sa musti nisipul.
    Cred ca e o carte tulburatoare. Sunt curioasa daca va reusi sa se ierte. Poate ca incepe sa faca fapte bune. Stiu. :) Trebuie sa citesc cartea.
    Multumesc, Zina draga. Iti doresc sa ai o saptamana minunata.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Va încerca, dar rezultatul va fi departe de intenție.
      Merită s-o citești.

      Săptămână minunată și ție, dragă Diana!

      Ștergere
  4. Sunt convins că e o carte interesantă. Sper că nu incearcă să descurajeze pe cei ce indrăznesc schimbări radicale...
    Toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este. Nu încearcă să-i descurajeze, îi îndeamnă să se gândească bine la posibilele consecințe ale schimbărilor.

      Numai bine!

      Ștergere
  5. Citatul preluat din epilog... Este ca un fel de strigat mut. De durere si neputinta, in fata oamenilor ce calca peste oameni, alergand dupa himere.

    Si nimic nu sa schimbat din 85 incoace. :) - am auzit o veste tulburatoare (sper sa nu fie totusi cazul), cum ca in Brazilia noul presendite ar vrea sa distruga padurile si pe ultimii "bastinasi rupti de lume"... ca sa planteze nu stiu ce.

    Da, totul tine de alegeri. Putem alege sa nu ignoram ce se intampla si sper sa avem taria sa putem alege si sa nu ne lasam coplesiti de nedreptate, neputinta si sa gasim puterea de a crea o lume mai buna, devenind noi insine mai buni :).

    Imbratisari cu drag si pupici :*!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Putem alege, putem găsi puterea, totul este ... să dorim!

      Numai bine, dragă Rux!

      Ștergere
  6. O carte foarte interesanta, pe o tema atat de actuala. Cati oameni nu si-au distrus viata, alergand dupa himere pe alte coclauri. Si acum imi amintesc ceea ce imi povestea un cunoscut despre "visul american" de care a fost atras prin anii 90. Chiar daca a reusit sa isi faca un rost pe taramul american, nu a reusit si acea stare de multumire sufleteasca si fericire, cum crezuse initial, cu atata speranta... O dezradacinare dureroasa...
    Numai bine zi o zi frumoasa! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Alex, se pare că nu știm unde să căutăm mulțumirea sufletească. De multe ori nu este acolo unde sunt banii...

      Zile senine!

      Ștergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !