5 noiembrie 2018

CITATE FAVORITE (86) ”Regina de gheață” de Alice Hoffman


”Regina de gheață”, roman de Alice Hoffman. O carte dureros de frumoasă, dureros de tristă. Eroina principală trăiește de la vârsta de opt ani cu sentimentul copleșitor de vină pentru moartea mamei sale. Era seara zilei în care mama împlinea treizeci de ani. Supărată că pleca să sărbătorească cu prietenele ei, fata îi strigă să nu se mai întoarcă niciodată. Mama are accident de mașină și moare.
Fetița născocește povestea reginei de gheață și trăiește ca o adevărată regină de gheață până ajunge la vârsta la care murise mama ei.
”Fata din povestea mea era tratată cu cruzime, de soartă, de familia ei, chiar și de vreme. Picioarele îi sângerau pe drumul pietros; păsările îi smulgeau părul de pe cap. Mergea din casă-n casă, să-i găsească un adăpost. Nici măcar un vecin nu i-a deschis ușa, așa că într-o zi fata a renunțat să mai vorbească. Locuia pe coasta unui munte unde, în fiecare zi era zăpadă. Stătea afară, fără acoperiș, fără adăpost; în curând s-a transformat în gheață – carnea, oasele și sângele ei. Parcă era un diamant; o puteai zări de la câțiva kilometri depărtare. Acum era atât de frumoasă încât toți o doreau: oamenii veneau să îi vorbească, dar ea nu le răspundea. Păsările i se așezau pe umăr; ea nu se obosea să le alunge. Nu era nevoie. Doar o singură dată dacă o ciuguleau, ciocul li se rupea în două. Nimic nu o mai putea răni. După un timp a devenit invizibilă, regina gheții.”
Fata crește marcată profund de sentimentul vinovăției pentru moartea mamei. La treizeci de ani, este o bibliotecară singuratică, având prieteni numai cărțile. Nu oricare, ci acelea care tratau unicul subiect ce o interesa: Moartea. Lovită de fulger și intrată într-un cerc de recuperare, află despre un bărbat, lovit și el de fulger, ce fusese mort timp de 40 de minute, apoi revenise la viață. Obsedată de Moarte, ea îl caută. De acum povestea capătă valențe atât de roman de dragoste, cât și de roman polițist. Trebuie să descoperiți singuri continuarea!
”M-am dus la Lazarus Jones pentru că am crezut că ar fi putut să mă ajute să înțeleg ce se întâmplase în acea zi de ianuarie pe vremea când eram copil. Ultimele ei momente, asta mă interesa. Îi trece omului prin fața ochilor toată viața, tot ce-a avut și tot ce-a pierdut? Sau doar ultimele câteva momente erau cele care contau cel mai mult? Trecutul imediat dura o veșnicie, ca o casetă care tot rula în univers? Ultimul lucru pe care l-a văzut mama a fost poleiul? Asculta ea la radio, cânta ea ceva? Cred că ceea ce într-adevăr voiam să știu era dacă mă disprețuia pentru dorința pe care i-am spus-o, dacă era cumva posibil, într-una din lumi, ca ea să mă ierte vreodată.”
Sursa foto

În fiecare zi de luni vom păși în noua săptămână cu mintea limpezită și cu sufletul pregătit pentru tot ceea ce vom întâmpina. Nu numai atât, dar ne vom cunoaște mai bine și ne vom împărtăși ceea ce gândim, căci știut este că omul alege din cărți gândurile care se potrivesc cu ale sale. 
Înscrie în tabel numele tău și linkul postării tale. Scrie un comentariu cât de mic la postarea mea și vizitează-i și pe ceilalți înscriși, cu comentariul de rigoare. De altfel, serialul are sloganul ”Click&Comment Monday” ! Distribuie pe rețele articolele care îți plac! 
Serialul ”Citate favorite” a apărut în urma colaborării cu Ella.

14 comentarii:

  1. Ce trist! Nici nu stiu exact cand noi oamenii invatam sa ne facem sa suferim, sa ne pedepsim.. probabil ca in momentul in care ne hotaram sa nu mai fim noi si ne modelam dupa asteptarile altora..
    Si atunci cand cine suntem si asteptarile altora nu coincid intevin frustrari si .. spunem lucruri pe care nici nu le credem. Doar ca sa ranim la randul nostru pe cei care ne ranesc... sau asa percepem noi.

    Interesanta carte. Sper ca se termina bine. :P
    Pupici cu drag :) si o saptamana minunata!! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, e o carte care m-a făcut să îmi pun întrebări depre mine însămi.
      Se termină oarecum cu bine...

      Săptămână excelentă!

      Ștergere
  2. Un roman care mi se pare interesant. Ma gandesc ca romanul este despre viata, o viata (o jumatate de viata, cel putin) traita sub aripa Mortii.
    Poate gresesc, dar cred ca Lazarus n-o poate ajuta prea mult - zic asta pentru ca autoarea a scris: "...pentru ca am crezut ca ar fi putut sa ma ajute..."
    Sunt sigura ca mama a iertat-o. :) Nici macar nu a fost suparata.
    In final, ea va incepe sa traiasca, gheaţa topindu-se.
    Va trebui sa cumpar cartea, sa stiu. :) (daca nu vrei sa-mi spui tu) :)

    In ultimul timp am observat o tendinta la mai multi romancieri: roman de dragoste cu aspecte de roman politist sau thriller - am citit pe copertile catorva. :) Poate nu ma gandeam la acest aspect daca nu reciteam de curand "Casa stramba", de Agatha Christie.

    Iti doresc sa ai o saptamana minunata, Zina draga!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Parcă n-aș dezvălui finalul, dar îmi confirmi încă o dată că ai o intuiție excelentă! :)

      Săptămână minunată și ție, dragă Diana!

      Ștergere
  3. Am vazut cartea, dar citind un pic despre ea, pur si simplu mintea mea a refuzat-o. Chiar daca este scrisa minunat, genul acesta de subiecte intr-o perioada cam complicata, pur si simpu simt ca nu imi fac bine. Oricum am retinut titlul, asa ca orice va fi posibil in viitor...

    O saptamana minunata, Zina draga. Si te rog sa-mi dai un semn daca ai gasit comentariul meu pe celalat blog, pentru ca pe wordpress intru in spam (in general) <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, nu e o carte care să îți mângâie sufletul, dar e foarte interesantă. Și devine captivantă.
      Am găsit comentariul exact unde ai bănuit, la spam. Ți-am răspuns acolo, dar îți spun și aici să comentezi fără grijă, fiindcă eu întotdeauna verific și spamul.

      Săptămână minunată și ție, dragă Suzana!

      Ștergere
  4. Am să mă opresc la cuvintele rostite ”într-o doară”, care se pot transforma în realitate. Se spune că ”ai grijă ce îți dorești, că s-ar putea să se întâmple”...și nu ironic, nu, ci real. Nu e prima dată. M-am orprit la acest aspect pentru că prea ușor aruncă oamenii cu vorbe. Atât de tare dor, încât...Poate că mama fetei s-a gândit atât de intens la spusele acesteia, încât n-a fost atentă la drum. Așa cum, dacă ne lăsăm copleșiți de vorbele grele ale celor care altă treabă nu au, nu putem să ne concentrăm la nimic. Părerea mea este că ar fi mai bine să nu luăm în seamă nicio vorbă care ne supără, sau să încercăm să le uităm. Și la rându-ne, să ne controlăm și să nu rănim pe nimeni, mai bine ne îndepărtăm de cei răi.
    O zi minunată, dragă Zina!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga mea Mirela, ai perfectă dreptate. În viața reală așa ar trebui să facem. În roman, însă, se va vedea că motivul pentru care a murit mama fetei n-a avut nicio legătură cu ceea ce a spus fata. Revenind la ceea ce spuneai, ar trebui să educăm de mici copiii să reziste la toate răutățile pe care le aud.

      Seară plăcută!

      Ștergere
  5. Răspunsuri
    1. Chiar era inexistentă vina, dar ea n-a aflat decât foarte târziu.

      Ștergere
  6. Am citit cartea, cu mulți ani în urmă. Era o vreme când cei de la Cotidianul scoteau o carte pe săptămână din operele autorilor contemporani. Am luat atunci multe cărți faine. Păcat că ideea nu a mai continuat. Și cititul ziarelor s-a diminuat drastic, de când cu presa pe internet.
    Cartea este grozavă. Mi-a plăcut mult. Și, dacă tot mi-ați reamintit de ea, am să o recitesc negreșit.
    Numai bine, doamna Zina și o săptămână frumoasă! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multe ziare făceau asta... Acum nu mai există nici ele în format clasic, pe hârtie. Păcat, orice ar face, presa online nu are aceleași calități.

      Numai bine, Alex! Săptămână frumoasă și ție!

      Ștergere
  7. E genul de povesti care, mai nou, imi plac in filme.
    Se apropie sezonul lecturilor, trebuie sa fim pregatiti.
    Toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
  8. Daurel, chiar ar fi interesantă o ecranizare a acestui roman.

    Numai bine!

    RăspundețiȘtergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !