4 octombrie 2018

VLAICU-VODĂ. Povestire pe scurt (4)

dramă istorică de ALEXANDRU DAVILA

Urmare la Vlaicu-Vodă (3)

ACTUL IV
Noaptea, Vlaicu-Vodă se află în odaia sa. Îi sunt alături banul Miked, boierii lui Mircea și Nicodim. Boierii i-au spus totul și așteaptă iertarea.

Domnului nu îi vine să creadă în trădarea doamnei Clara. Ea nu ținuse seama nici că îi este fiu, nici că este domnul țării. Le spune boierilor că ei o vor pedepsi și deschide ușa secretă. Apar boierii despre care se spusese că sunt arestați, în frunte cu Groza.
Grue îi spune domnului că domnița Anca vrea să-i vorbească. Vlaicu îi trimite pe toți pe ușa secretă și rămâne singur. Intră Anca și îi cere să îl ierte pe Mircea. În schimb, ea se va căsători cu Simion Stareț.
Bucuros, Vlaicu acceptă. Îi cere Ancăi să nu-i spună lui Mircea decât că a fost iertat datorită ei. Apare Mircea și află că este iertat, dar nu știe cu ce preț. Vodă îi dă de înțeles Ancăi să tacă, pentru a obține și iertarea mamei sale.
Mircea îi spune lui Vlaicu-Vodă că în noaptea aceea Pala va încerca să îl omoare. Vodă deschide ușa secretă și îi spune să li se alăture boierilor care îl vor apăra. Îl trimite apoi pe Grue să o aducă pe doamna Clara. Speră să o facă să renunțe la gândul ucigaș.
Când doamna Clara sosește, vodă îi amintește trădările sale. Retrăsese oastea românilor tocmai când erau biruitori și adusese în țară oastea ungurească, pe Kaliany; încercase să schimbe credința țării, încălcând datina.
Doamna Clara vorbește cu dispreț despre datină, apoi întreabă ce vrea de la ea. Vlaicu îi cere să-i ierte pe boierii arestați. Dragomir îi reproșează doamnei că s-a înconjurat cu oameni de altă credință, mai ales unguri.
Vlaicu-Vodă spune că vor hotărî dimineață ce să facă. Doamna Clara pleacă, cu gândul că dimineață Vlaicu va fi mort. Domnul le spune boierilor că urmează să fie atacat și ce au de făcut. Se așează apoi la icoană, să se roage.
După un timp intră pe furiș doamna Clara, Pala și alți doi ucigași. Ea îl vede pe Vlaicu la icoană, ia pumnalul unuia dintre ei și sare să își înjunghie fiul. Boierii sar și o opresc, apoi luptă cu ceilalți ucigași.

Urmează Vlaicu-Vodă (5)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !