3 octombrie 2018

VLAICU-VODĂ. Povestire pe scurt (3)

dramă istorică de ALEXANDRU DAVILA

Urmare la Vlaicu-Vodă (2)

ACTUL III
Mircea Basarab și Pala se află în casa lui Mircea, în odaia lui. Pala încearcă să-l aline pentru pierderea Ancăi și a tronului Moldovei. Mircea nu îl ascultă. El vrea să se răzbune pe Vlaicu-Vodă.

Pe ușa secretă din odaie apare Anca. Ea îi propune lui Mircea să fugă împreună. Tânărul vrea neapărat să se răzbune. Anca îl înțelege, îi promite ajutorul ei și iese.
Pala îi spune lui Mircea că, de fapt, el nu o mai iubește pe Anca. În timp ce Mircea neagă, intră Nicodim, Vlad, Manea și alții. Ei îi spun că Vlaicu-Vodă le-a dat ungurilor Severinul și că Groza este arestat. Prin asta sunt lovite țara și credința. Boierii se sfătuiesc să fugă din țară. Mircea le spune că ei sunt cei care trădează țara și credința. 
Apare doamna Clara, care ascultă în taină vorbele lui Mircea. El spune că rămâne pe loc și îl înfruntă pe Vlaicu-Vodă. Doamna Clara spune tare că va fi alături de el. Ea le explică boierilor că Vlaicu s-a aliat cu voievodul sârbilor și se ridică împotriva craiului ungur. Adaugă că Vlaicu o va mărita pe Anca cu craiul sârb Simion Stareț.
Boierii înțeleg acum poziția lui Vlaicu-Vodă. Mircea le cere, totuși, să fie împotriva acestuia, pentru că pierde din cauza lui domnia Moldovei și pe Anca. Boierii i se alătură, mai puțin Nicodim. El spune că nu trebuie să lupte cu vodă numai pentru pierderile sale personale. Doamna Clara simte pericolul și îi promite lui Mircea chiar coroana lui Vlaicu. Toți îl ovaționează ca pe un domn, în afară de Nicodim.
Doamna Clara îi îndeamnă să îl omoare în noaptea aceea pe Vlaicu-Vodă. Nici Mircea și nici boierii nu vor să ia puterea în aces fel. Doamna Clara iese cu Pala, dându-i lui cumplita sarcină. Nicodim îi îndeamnă pe toți să meargă la vodă, să-i spună totul. În odaie rămâne numai Mircea.
Intră Anca. Ea îi spune iubitului ei că auzise totul. Îl laudă că nu se învoise cu omorul. Îi propune din nou să fugă împreună. Tocmai când să iasă, apare pârcălabul și îl arestează pe Mircea. Pala apare și el. Îi spune lui Mircea să meargă liniștit, căci în zori va fi domn. Mircea înțelege și i-o încredințează din priviri pe Anca.
Urmează Vlaicu-Vodă (4)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !