4 octombrie 2018

VLAICU-VODĂ. Povestire pe scurt (5)

dramă istorică de ALEXANDRU DAVILA


Urmare la Vlaicu-Vodă (4)
ACTUL V
Către dimineață, Dragomir îl vestește pe Vlaicu-Vodă că toți atentatorii fuseseră pedepsiți. Poporul, vestit prin sunetul clopotelor, cerea și pedepsirea doamnei Clara.

Vodă cere să fie adus Kaliany. Acesta vorbește de sus și spune că este apărat de misiunea lui diplomatică. Vodă îi spune că știe de rolul său în complot și că trebuie să părăsească țara în trei zile. Îi cere să-i transmită craiului Ludovic că el nu îi este vasal. Dacă vrea să trăiască în pace, însă, el nu are nimic împotrivă.
În acest timp, o ceată de oameni de-ai doamnei Clara, în frunte cu ea, încearcă să-I elibereze pe cei arestați. Nu izbutesc ci sunt prinși ei înșiși și uciși de popor. Oamenii vor să o ardă pe doamna Clara pe rug, dar o salvează un oștean și este adusă la palatul lui vodă.
Femeia, furioasă, îi spune lui vodă că îl urăște. Ea îl amenință că va veni odată un ucigaș mai iscusit. Anca o trage pe mama ei afară din sală.
Vlaicu-Vodă poruncește ca doamna Clara să fie închisă la mănăstirea Snagov, pe vremea aceea închisoare pentru boieri. Îi trimite pe boierii moldoveni la ei acasă, și le spune că le dă domn pe Costea. Mircea este uluit.
Sosește solul lui Simon Stareț, care vestește că acesta trimisese oști în ajutorul lui Vlaicu. De asemenea, întărește cererea în căsătorie pentru Anca. Vodă își dă acordul, spre disperarea lui Mircea, care acum are gânduri ucigașe.
În timp ce vodă își exprimă mulțumirea că totul se sfârșise cu bine, Mircea sare cu pumnalul asupra lui. Grue, care îl urmărise din ochi tot timpul, sare și el, între vodă și ucigaș. Este rănit grav și moare sărutându-i mâna domnului său.
Vlaicu-Vodă rostește cu patimă cuvinte prin care arată suferințele și dragostea pentru țară și popor, care l-au făcut să acționeze astfel. Mircea plânge de rușine și cei din jur îl roagă pe vodă să îl ierte. Domnul îl iartă și îi cere să fie pentru el ceea ce fusese Grue.

Sfârșitul povestirii pe scurt a dramei ”Vlaicu-Vodă”

Citește textul întreg !
Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !