2 octombrie 2018

VLAICU-VODĂ. Povestire pe scurt (2)

dramă istorică de ALEXANDRU DAVILA

Urmare la Vlaicu-Vodă (1)
ACTUL II
La palat, Vlaicu-Vodă stă de vorbă cu Miked, banul Severinului, și cu Grue. Miked susține că pe tron trebuie să stea un domn neaoș care respectă credința țării. Vlaicu se preface că nu înțelege. El aduce vorba despre sora și cumnatul lui, prizonieri la unguri.

Miked îi spune domnului că sora și soțul ei au fost eliberați și sunt în drum spre țară. Kaliany, solul ungurilor la curtea lui Vlaicu-Vodă, nu știa nimic despre aceasta. Miked îi mai spune domnului că sosește o solie de la craiul Simion Stareț. El o cere de soție pe Anca.
Banul îi mai spune că boierii ar vrea să meargă să lupte în Moldova, ca să apere credința strămoșească. Vlaicu se teme că rămâne fără oamenii credincioși lui. Miked îi amintește că astfel de oameni se află și în temnițe, închiși de doamna Clara.
Tocmai atunci intră ca o furtună doamna Clara și Miked se retrage. Ea se plânge tocmai de acesta, că se pune mereu împotriva voinței ei. Cu o zi înainte ea poruncise să fie închiși Groza și ceilalți boieri care îl atacaseră pe Pala. Miked se împotrivise.
Vlaicu încearcă să o liniștească pe doamna Clara. Îi promite că Groza va fi pedepsit. Sosește Kaliany care spune că sora și cumnatul lui Vlaicu ar putea fi eliberați dacă Vlaicu i-ar da craiului ungur Severinul. Domnul promite că va semna hrisovul peste două-trei zile, apoi iese cu Grue.
Kaliany îi spune doamnei Clara despre solia trimisă de Simion Stareț. Furioasă, doamna Clara trimite după Anca, iar Kaliany pleacă.
Doamna Clara îi spune mezinei sale că știe de iubirea ei pentru Mircea. Îl cheamă și pe el înăuntru. Ea declară că este de acord cu iubirea lor, apoi îi lasă singuri. Anca îi spune iubitului ei că știe că renunțase la coroana Moldovei pentru ea.
Tocmai atunci intră boierii, în haine de sărbătoare, fără arme. Printre ei se află Groza și Costea. Toți vorbesc despre înrolarea în oastea Moldovei. Vin și doamna Clara și Kaliany. Ceilalți îi privesc cu ostilitate. Apare Vlaicu-Vodă, urmat de banul Miked și de marii dregători.
Doamna Clara încearcă să prevină intențiile lui Vlaicu de a o mărita pe Anca cu Simion Stareț. Ea îi spune de față cu curtea că Anca l-a ales pe Mircea Basarab.
Vlaicu spune că pentru Anca se cuvine un soț de rang înalt, un domnitor. Mircea îi întreabă pe boieri dacă îl mai vor domn al Moldovei. Ei îl aclamă pe Mircea și îi strică planurile lui Vlaicu. Domnul se preface supărat de această întâmplare. Ordonă ca Groza să fie închis în temnița de lângă odaia lui. O întreabă apoi cu falsă supunere pe doamna Clara dacă este mulțumită de el. Aceasta răspunde cu ironie că este un fiu bun, apoi iese cu Kaliany.
Pleacă și ceilalți boieri, rămânând doar grupul lui Mircea. Toți sunt supărați și vor să se răzbune pe Vlaicu. Numai Costea le spune că asta este răzvrătire și nu li se alătură.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !