4 octombrie 2018

CITATE FAVORITE (7) Victor Hugo, ”Mizerabilii”. Despre credință, viață și moarte

fata-rugandu-se-jean-baptiste-greuze-1779


”Omul are nevoie de o credință. Vai de cel care nu crede în nimic! 
A cugeta nu înseamnă a trândăvi. A visa înseamnă a semăna; a gândi înseamnă a înfăptui.
Brațele încrucișate muncesc; mâinile împreunate lucrează. Privirea spre cer e o acțiune. A-ți îndrepta gândul spre Marea Umbră e un lucru serios. 
O necontenită cugetare asupra morții prinde bine celor în viață. Să ții seama în viață de permanenta prezență a mormântului e legea înțeleptului...”

”Dacă este ceva groaznic, dacă există o realitate care depășește visul (coșmarul), apoi iat-o: să trăiești, să te bucuri de lumina soarelui, să fii în plină stăpânire a forței virile, să fii sănătos și vesel, să râzi voinicește, să alergi după o glorie care stă orbitoare în fața ta, să-ți simți în piept plămânii care respiră, inima care bate, să ai o voință care judecă, să vorbești, să gândești, să speri, să iubești, să ai mamă, nevastă, copii, să ai lumina și, deodată, cât ai clipi din ochi, în mai puțin de un minut, să te prăbușești într-o prăpastie, să cazi, să te rostogolești, să vezi spice de grâu, flori, frunze, crengi, să nu te poți agăța de nimic, să te zbați în zadar, să te sufoci, să urli, să te răsucești și să-ți spui: ”Acum câteva clipe eram un om viu!”


În fiecare zi de luni vom păși în noua săptămână cu mintea limpezită și cu sufletul pregătit pentru tot ceea ce vom întâmpina. Nu numai atât, dar ne vom cunoaște mai bine și ne vom împărtăși ceea ce gândim, căci știut este că omul alege din lecturi gândurile care se potrivesc cu ale sale.
Înscrie-ți în tabel numele și linkul postării. Scrie un comentariu cât de mic la postarea mea și vizitează-i și pe ceilalți înscriși, cu comentariul de rigoare. De altfel, serialul are sloganul ”Click&Comment Monday” ! Distribuie pe rețele articolele care îți plac!
Serialul ”Citate favorite” a apărut în urma colaborării cu Ella.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !