4 octombrie 2018

CITATE FAVORITE (6) Jerome K. Jerome, ”Gândurile trândave ale unui pierde-vară”. Despre societate

catedrala-din-koln

M-am gândit să schimb un pic registrul și să scriu și niște citate mai ... vesele. Am ales câteva rânduri ale scriitorului englez Jerome K.Jerome, din volumul ”Gândurile trândave ale unui pierde-vară” (1933). Apreciez că trebuie să ai har ca să spui adevărurile într-o formă hazlie!
”În momentul în care omul începe să-și folosească mintea și se ridică de la simplu lucrător la artizan, societatea începe să-i mărească salariul.
Desigur, metoda ei de a încuraja gândirea e departe de a fi perfectă. Inteligența pe care o preferă e cea care stârnește vâlvă. Tare mi-e teamă că în general plătește mai mult scriitorului superficial și pompos decât gânditorului profund și rafinat. Adesea șarlatania inteligentă e mai pe placul ei decât valoarea adevărată. Într-o zi, societatea va atinge înțelepciunea maximă și va plăti fiecăruia după meritele sale. Nu vă alarmați! N-apucăm noi vremea aia!” 
”Întotdeauna un om în uniformă e de partea celuilalt în uniformă, indiferent cine ar avea dreptate. Este o credință împământenită în cercurile purtătorilor de uniformă că omul în uniformă nu poate să nu aibă dreptate. Dacă spărgătorii ar purta uniformă, polițiștii ar primi instrucțiuni severe să le acorde tot ajutorul de care sunt în stare și să aresteze pe orice păgubaș care ar încerca să-i stânjenească pe hoți în ducerea la bun sfârșit a misiunii lor.” 
”Tăcerea (catedralelor) ne învață cât suntem de mici și cât suntem de măreți. În iarmarocul acestei lumi suntem spoitori, croitori, spițeri, hoți - respectabili sau altfel, după caz - simple rotițe ale unei mașini puternice, gâze minuscule într-un stup uriaș. Numai în tăcere ne dăm seama că suntem ceva mult mai măreț, că suntem oameni și avem tot universul și toată eternitatea în fața noastră.”


n fiecare zi de luni vom păși în noua săptămână cu mintea limpezită și cu sufletul pregătit pentru tot ceea ce vom întâmpina. Nu numai atât, dar ne vom cunoaște mai bine și ne vom împărtăși ceea ce gândim, căci știut este că omul alege din lecturi gândurile care se potrivesc cu ale sale.
Înscrie-ți în tabel numele și linkul postării. Scrie un comentariu cât de mic la postarea mea și vizitează-i și pe ceilalți înscriși, cu comentariul de rigoare. De altfel, serialul are sloganul ”Click&Comment Monday” ! Distribuie pe rețele articolele care îți plac!
Serialul ”Citate favorite” a apărut în urma colaborării cu Ella.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !