4 octombrie 2018

CITATE FAVORITE (5) Victor Hugo, ”Mizerabilii”. Despre istorie

omul-cu-doua-umbre
”Numai popoarele barbare se dezvoltă pe neașteptate după o biruință. E mândria deșartă, trecătoare, a puhoaielor de apă umflate de furtună.
Popoarele civilizate, mai ales în vremea noastră, nu se înalță și nu se prăbușesc după norocul sau nenorocul unui comandant.

Ceea ce îl deosebește pe fiecare dintre ele între neamurile pământului e mai mult decât o luptă. Onoarea lor, demnitatea, inteligența, geniul lor, nu sunt, slavă Domnului, simple numere pe care cuceritorii le pot pune ca niște jucători la loteria norocului. Adesea, o bătălie pierdută înseamnă dobândirea unui progres.”
”Lumina aceasta, care se numește istorie, e nemiloasă; ea are acea caracteristică dumnezeiască și ciudată că, fiind lumină și tocmai pentru că e lumină, așterne adeseori umbră acolo unde mai înainte străluceau raze; din același om ea face două năluci deosebite, o asmute pe una împotriva celeilalte și o nimicește; adâncurile întunecate ale despotului se războiesc cu strălucirea orbitoare în prețuirea definitivă a popoarelor.”

Sursa foto

În fiecare zi de luni vom păși în noua săptămână cu mintea limpezită și cu sufletul pregătit pentru tot ceea ce vom întâmpina. Nu numai atât, dar ne vom cunoaște mai bine și ne vom împărtăși ceea ce gândim, căci știut este că omul alege din lecturi gândurile care se potrivesc cu ale sale.
Înscrie-ți în tabel numele și linkul postării. Scrie un comentariu cât de mic la postarea mea și vizitează-i și pe ceilalți înscriși, cu comentariul de rigoare. De altfel, serialul are sloganul ”Click&Comment Monday” ! Distribuie pe rețele articolele care îți plac!
Serialul ”Citate favorite” a apărut în urma colaborării cu Ella.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !