4 octombrie 2018

CITATE FAVORITE (20) Victor Hugo. ”Mizerabilii” Despre oamenii politici

revolutii

”Într-un fel lucrează cei înțelepți și altfel cei dibaci.
Când o revoluție s-a înecat la mal, dibacii își împart prada.
Ei, dibacii, s-au calificat singuri ca oameni de stat în așa chip încât ”expresia ”om de stat” a ajuns un cuvânt de argou.
Să nu se uite că acolo unde nu e decât dibăcie e neapărat și micime. Când zici dibaci, zici mediocru. Tot așa, a spune ”oameni de stat” înseamnă uneori ”trădători”.
Dacă ar fi să-i crezi pe dibaci, deci, revoluțiile sunt ca niște artere tăiate. Trebuie cusute repede. După ce ai asigurat libertatea, trebuie să te gândești la putere. Aici înțelepții nu se despart încă de cei dibaci, dar încep să aibă îndoieli. Cei dibaci se fac că nu aud murmurul nemulțumirii și-și urmează urzelile.

Și iată marea artă: să izbutești ca un succes să aibă puțin rezonanța unei catastrofe, ca să tremure și cei care profită de el, să presari frică sub pasul fiecăruia, să lungești trecerea de la o stare la alta, încetinind progresul, să umbrești zorile, să tai unghiurile și unghiile, să vătuiești triumful, să îmbrobodești dreptul, să învelești poporul uriaș în flanelă și să-l culci repede, să-l pui la regim fiindcă e prea sănătos, să prefaci evenimentul în expedient, să dai spiritelor însetate de ideal nectarul lor îndoit cu ceai de tei, să iei măsuri împotriva unei izbânzi prea mari, să pui revoluției un abajur.
... Cine oprește revoluțiile la jumătatea drumului? Burghezia.
De ce? Pentru că burghezia înseamnă interesul ajuns la îndeplinire. Ieri era pofta, azi e îndestularea, mâine va fi ghiftuiala.”


În fiecare zi de luni vom păși în noua săptămână cu mintea limpezită și cu sufletul pregătit pentru tot ceea ce vom întâmpina. Nu numai atât, dar ne vom cunoaște mai bine și ne vom împărtăși ceea ce gândim, căci știut este că omul alege din lecturi gândurile care se potrivesc cu ale sale.
Înscrie-ți în tabel numele și linkul postării. Scrie un comentariu cât de mic la postarea mea și vizitează-i și pe ceilalți înscriși, cu comentariul de rigoare. De altfel, serialul are sloganul ”Click&Comment Monday” ! Distribuie pe rețele articolele care îți plac!
Serialul ”Citate favorite” a apărut în urma colaborării cu Ella.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !