4 octombrie 2018

CITATE FAVORITE (19) Jerome K.Jerome. ”Gândurile trândave ale unui pierde-vară” Despre trecut și prezent

privind-spre-trecut
”Prin aburul ușor al timpului care estompează totul, lucrurile devin plăcute.
Chiar și tristețea trecută pare dulce acum. Copilăria ni se-arată foarte veselă, toată numai cules de nuci, cercuri mânate cu bățul și turtă dulce.
Dojenile, durerile de dinți și verbele latinești au fost deplin uitate - în special verbele latinești. Ne-nchipuim că aveam parte de tare multă fericire pe vremea când mai eram încă niște tineri cu cașul la gură, dar îndrăgostiți până peste urechi. Tare-am vrea să putem iubi iar. Nu ne gândim însă niciodată la pumnalul înfipt în inimă, la nopțile fără somn sau la fierbințeala care ne usca gâtlejurile când ea ne spunea că niciodată n-o să poată fi pentru noi altceva decât o soră – ca și cum bărbatul are nevoie și de alte surori în afară de cele cu care l-a blagoslovit cerul!
Da, așa e! Când ne uităm înapoi, vedem numai strălucirea, niciodată întunericul. Lumina soarelui nu aruncă nicio umbră asupra trecutului. Drumul pe care l-am făcut se întinde neted și lin în urma noastră. Pietrele colțuroase nu le mai vedem. Ne oprim privirea numai asupra trandafirilor de pe marginea drumului. Măceșii solizi care ne-au înțepat de atâtea ori sunt acum, priviți cu ochii amintirii, numai niște cârcei inofensivi care se leagănă în vânt.
Bănuiesc că tocmai această strălucire a trecutului îi face pe bătrâni să spună atâtea baliverne despre vremea când erau ei tineri. Se pare că atunci lumea era ceva nemaipomenit, iar lucrurile semănau mai mult cu ceea ce ar trebui să fie. Băieții erau băieți, iar fetele erau altfel. Și iernile semănau mai mult cu iernile. Verile nu erau deloc catastrofele-astea care ne induc în eroare în ziua de azi.
… ”O, de s-ar putea întoarce vremurile bune de acum 50 de ani!” Asta a fost tânguiala permanentă din ziua în care Adam a împlinit 51 de ani! Luați literatura de la 1835 și veți vedea că poeții și romancierii cereau același lucru imposibil, așa cum ceruseră minnesangerii germani cu mult înaintea lor și cum ceruseră vechii autori de epopei scandinave și mai demult. Reiese clar că, de la facerea lumii încoace, lucrurile merg din ce în ce mai prost.
Fără putință de tăgadă, lumea trebuie să fi fost mult mai încântătoare în dimineața înrourată a creațiunii. Viața trebuie să fi fost ceva nobil și solemn pentru părinții rasei omenești, care trăiau în corturi mângâiate de razele soarelui, în mijlocul cirezilor care mugeau. Puținele lucruri de care aveau nevoie le luau din mâna iubitoare a naturii. Trudeau, vorbeau și cugetau.  Pământul se învârtea în tăcere, neatins încă, pe vremea aceea, de niciun necaz, de nicio nedreptate…
Hai s-o terminăm odată cu regretele și nostalgia după zilele care nu se vor reîntoarce niciodată. Ce avem de făcut e în fața noastră, nu în spate. Să nu stăm cu brațele încrucișate, holbându-ne la trecut ca și cum el ar fi construcția însăși. Trecutul e doar temelia. Să nu ne irosim viața, să nu ne rănim inima gândindu-ne întruna la ce ar fi putut să fie. Ocaziile zboară, iar noi stăm și deplângem șansele pierdute. Fericirea vine spre noi, dar n-o vedem din cauza fericirii dispărute.”



În fiecare zi de luni vom păși în noua săptămână cu mintea limpezită și cu sufletul pregătit pentru tot ceea ce vom întâmpina. Nu numai atât, dar ne vom cunoaște mai bine și ne vom împărtăși ceea ce gândim, căci știut este că omul alege din lecturi gândurile care se potrivesc cu ale sale.
Înscrie-ți în tabel numele și linkul postării. Scrie un comentariu cât de mic la postarea mea și vizitează-i și pe ceilalți înscriși, cu comentariul de rigoare. De altfel, serialul are sloganul ”Click&Comment Monday” ! Distribuie pe rețele articolele care îți plac!
Serialul ”Citate favorite” a apărut în urma colaborării cu Ella.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !