4 octombrie 2018

CITATE FAVORITE (18) Victor Hugo, ”Mizerabilii”. Despre relații în microcosmos și în macrocosmos

calea-lactee
”Nimic nu e neînsemnat. Oricine se lasă pătruns de puterea adâncă a naturii o știe.
Cu toate că filosofiei nu îi este dată nicio mulțumire absolută, și nu poate mărgini cauza așa cum nu poate limita efectul, gânditorul rămâne uluit în fața acestor descompuneri de forțe care ajung la unitate.
Totul lucrează pentru tot.
Algebra se aplică norilor; iradiațiile stelelor îi sunt de folos trandafirului. Niciun gânditor n-ar îndrăzni să spună că mireasma răsurii e de prisos constelațiilor. Cine poate calcula traiectoria unei molecule? Știm noi dacă plăsmuirea lumilor nu e determinată de căderea firelor de nisip? Cine cunoaște fluxul și refluxul reciproc al infinitului mare și al infinitului mic, răsunetul cauzei în abisul ființei și noianul creațiunii? Și un vierme are rostul lui. Ceea ce e mare e mic, ceea ce e mic e mare. Totul e în echilibru. Înspăimântătoare viziune pentru gândirea omenească. Între ființe și lucruri există relații care țin de miracol. Avem nevoie unii de alții.”
Sursa foto

În fiecare zi de luni vom păși în noua săptămână cu mintea limpezită și cu sufletul pregătit pentru tot ceea ce vom întâmpina. Nu numai atât, dar ne vom cunoaște mai bine și ne vom împărtăși ceea ce gândim, căci știut este că omul alege din lecturi gândurile care se potrivesc cu ale sale.
Înscrie-ți în tabel numele și linkul postării. Scrie un comentariu cât de mic la postarea mea și vizitează-i și pe ceilalți înscriși, cu comentariul de rigoare. De altfel, serialul are sloganul ”Click&Comment Monday” ! Distribuie pe rețele articolele care îți plac!
Serialul ”Citate favorite” a apărut în urma colaborării cu Ella.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !