4 octombrie 2018

CITATE FAVORITE (15) Jerome K.Jerome. ”Gândurile trândave ale unui pierde-vară”. Despre vreme

primavara-la-tara
”După părerea noastră, vremea e întotdeauna mizerabilă. De ea și de guvern nu suntem mulțumiți niciodată.
Vara spunem că e înăbușitoare, iar iarna că ne ucide pur și simplu.
În schimb primăvara și toamna îi găsim nod în papură că e când așa, când așa și-am vrea să se decidă odată, ca să știm și noi ce facem. Dacă e frumos, spunem că totul se duce de râpă din cauza lipsei de ploaie, iar dacă totuși plouă, ne rugăm să fie vreme frumoasă. Dacă decembrie trece fără zăpadă, cerem cu indignare să știm ce s-a ales de bunele noastre ierni de odinioară și vorbim de parcă cineva ne-ar fi tras pe sfoară cu un lucru pe care-am dat o grămadă de bani. Când însă ninge în sfârșit, limbajul nostru e o rușine pentru toată suflarea creștină.
Cred totuși că numai aici, la oraș, vremea este așa dezagreabilă. La ea acasă, la țară, natura e fermecătoare cu toate capriciile ei. Ce poate fi mai frumos decât zăpada care, plină de mister, cade cu gingășie tăcută și îmbracă în alb câmpiile și copacii ca pentru o nuntă din povești!... Și cât de delicată este primăvara - natura la optsprezece ani! Când frunzulițele pline de speranță se furișează spre lumină atât de proaspete și verzi, atât de pure și strălucitoare, ca niște vieți tinere care-și fac drum cu timiditate în forfota lumii... Apoi vara cu verdele ei intens și zumzetul adormitor, când picăturile de ploaie șoptesc taine solemne frunzelor care sunt numai urechi, în timp ce amurgul zăbovește pe uliță. Și, în sfârșit, toamna cea trist de frumoasă, cu strălucirea ei de aur și măreția pădurilor în culori estompate, cu apusurile ei roșii ca sângele și cețurile fantomatice dinspre seară, cu murmurul secerătorilor și livezile încărcate, cu chemarea oamenilor de pe miriște și sărbătorile de neuitat!
Dar în oraș, unde stucatura se scorojește sub soarele cenușiu, unde ploaia plină de funingine aduce mâzgă și noroi, unde zăpada zace în grămezi murdare și unde rafalele reci răsună sinistru de-a lungul străzilor infecte și țipă pe la colțurile strident luminate cu lămpi de gaz, niciun aspect al naturii nu ne poate fermeca. Orașele ar trebui să fie acoperite complet, încălzite cu calorifere și luminate cu electricitate.”

Sursa foto


În fiecare zi de luni vom păși în noua săptămână cu mintea limpezită și cu sufletul pregătit pentru tot ceea ce vom întâmpina. Nu numai atât, dar ne vom cunoaște mai bine și ne vom împărtăși ceea ce gândim, căci știut este că omul alege din lecturi gândurile care se potrivesc cu ale sale.
Înscrie-ți în tabel numele și linkul postării. Scrie un comentariu cât de mic la postarea mea și vizitează-i și pe ceilalți înscriși, cu comentariul de rigoare. De altfel, serialul are sloganul ”Click&Comment Monday” ! Distribuie pe rețele articolele care îți plac!
Serialul ”Citate favorite” a apărut în urma colaborării cu Ella.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !