4 octombrie 2018

CITATE FAVORITE (14) Victor Hugo, ”Mizerabilii”. Despre relațiile dintre femei și bărbați

iubirea

”Ce lucru minunat să fii iubit ! Nu există decât un singur lucru mai minunat: să iubești !
Inima, trecând prin iubire, devine eroică. Nu mai e alcătuită decât din puritate. Nu se mai reazimă decât pe ceea ce e mare și înalt. În ea nu poate încolți niciun gând nevrednic, cum nu pot crește urzici pe un ghețar.
Sufletul înalt și senin, neatins de patimi și emoții josnice, care domină viața și umbrele lumii acesteia, nebuniile, minciunile, urile, vanitățile, mizeriile, locuiește în albastrul cerului și nu mai simte decât zguduirile adânci și subterane ale destinului, așa cum culmea munților simte cutremurele de pământ.
Soarele s-ar stinge dacă n-ar mai iubi nimeni.”

”Am întâlnit o fată pe care o cunosc, frumoasă ca primăvara, încântată, plutind în nori, fericită, în al șaptelea cer, ticăloasa, pentru că ieri un bancher dezgustător, ciupit de vărsat, a binevoit s-o dorească. Vai, femeia pândește pe zaraful bogat ca și pe junele sclivisit; pisicile vânează și șoareci și păsărele. N-au trecut nici două luni de când dumneaei ședea cuminte într-o mansardă, potrivind copci de aramă la cheotoarele corsetelor. Ei, ce ziceți de asta? Cosea, avea un pat cu chingi, visa lângă un ghiveci cu flori, era mulțumită. Acu iat-o banchereasă. Transformarea s-a făcut astă-noapte. Am întâlnit-o pe victimă azi-dimineață; nu-și mai încăpea în piele de bucurie. Ceea ce mi se pare îngrozitor e că ticăloasa era tot atât de frumoasă astăzi ca și ieri. Bancherul nu i se vedea pe față. Trandafirii se deosebesc de femei prin aceea că pe ei urmele de omizi se văd. 
Vai! Nu există moralitate pe pământ, iau ca mărturie mirtul, simbol al dragostei, laurul, simbol al războiului, mărul, cu al cărui sâmbure era să se înece Adam, și smochinul, strămoșul fustelor.”

Sursa foto


În fiecare zi de luni vom păși în noua săptămână cu mintea limpezită și cu sufletul pregătit pentru tot ceea ce vom întâmpina. Nu numai atât, dar ne vom cunoaște mai bine și ne vom împărtăși ceea ce gândim, căci știut este că omul alege din lecturi gândurile care se potrivesc cu ale sale.
Înscrie-ți în tabel numele și linkul postării. Scrie un comentariu cât de mic la postarea mea și vizitează-i și pe ceilalți înscriși, cu comentariul de rigoare. De altfel, serialul are sloganul ”Click&Comment Monday” ! Distribuie pe rețele articolele care îți plac!
Serialul ”Citate favorite” a apărut în urma colaborării cu Ella.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !