4 octombrie 2018

CITATE FAVORITE (12) Victor Hugo, ”Mizerabilii”. Despre Napoleon Bonaparte

Napoleon Bonaparte. Ingres, 1804


”Pe cine admirați dacă nu pe împărat? Ce vă trebuie mai mult? Dacă nu vreți un om atât de mare, ce fel de oameni mai vreți?
Avea totul. Era desăvârșit. În creierul lui erau toate însușirile omenești ridicate la cub. Făcea legi ca Justinian, poruncea ca Cezar, cuvintele lui uneau strălucirea lui Pascal cu fulgerele lui Tacit, crea istoria și o scria, buletinele lui sunt Iliada, împletea matematica lui Newton cu metafora lui Mahomet, lăsa în Orient în urma lui cuvinte mari ca niște piramide.
La Tilsit i-a învățat pe împărați cum să se poarte împărătește; la Academia de Științe știa să-i răspundă lui Laplace, în Consiliul de stat îi ținea piept lui Merlin, însuflețea geometria unuia și procedura celuilalt, era om de lege ca procurorii și cititor în stele ca astronomii. Vedea tot, știa tot, ceea ce nu îl împiedica să râdă lângă leagănul fiului său. 
Și, deodată, Europa înspăimântată își ațintea auzul, armate porneau în marș, coloane de artilerie duduiau, poduri de vase se așterneau peste fluvii, nori de cavalerie galopau în furtună, pretutindeni strigăte, trâmbițe, tronuri, case se cutremurau, hotarele împărățiilor se mișcau pe hartă, se auzea zgomotul unui paloș uriaș scos din teacă, și atunci îl vedeai pe el în picioare, la orizont, cu un fulger în mână și cu ochii învăpăiați, desfăcându-și aripile în mijlocul tunetelor: marea armată și vechea gardă. Era arhanghelul războiului.”

Sursa foto
În fiecare zi de luni vom păși în noua săptămână cu mintea limpezită și cu sufletul pregătit pentru tot ceea ce vom întâmpina. Nu numai atât, dar ne vom cunoaște mai bine și ne vom împărtăși ceea ce gândim, căci știut este că omul alege din lecturi gândurile care se potrivesc cu ale sale.
Înscrie-ți în tabel numele și linkul postării. Scrie un comentariu cât de mic la postarea mea și vizitează-i și pe ceilalți înscriși, cu comentariul de rigoare. De altfel, serialul are sloganul ”Click&Comment Monday” ! Distribuie pe rețele articolele care îți plac!

Serialul ”Citate favorite” a apărut în urma colaborării cu Ella.

2 comentarii:

  1. In aceasta descriere e posibil sa se recunoasca unii dintre "politicienii" români de azi! :)) Ce pacat ca nu-i putem recunoaste si noi (mai puţin la partea cu razboiul).
    Seara frumoasa iti doresc, cu drag!

    RăspundețiȘtergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !