4 octombrie 2018

CITATE FAVORITE (11) Jerome K. Jerome, Gândurile trândave ale unui pierde-vară. Despre femei

lady-diana-1995



Jerome K.Jerome,  ”Gândurile trândave ale unui pierde-vară” (1933):
”Pe lume sunt multe femei neîndoios mai bune decât îngerii, în toate privințele. Sunt blânde și binevoitoare, generoase și amabile, altruiste și bune, în ciuda ispitelor și încercărilor de care au parte și la care îngerii înșiși nu sunt supuși. 

Dar pe lume sunt și multe femei care, sub hainele și nu rareori sub titlul de lady, ascund sufletul unei snoabe fără educație. Stând cam prost la capitolul demnitate înnăscută, se gândesc s-o înlocuiască cu aroganța. Fanfaronada zgomotoasă o dau drept stăpânire de sine, iar mojicia îngâmfată drept semn de superioritate. Alteori se complac într-o prostie somnolentă socotind că în felul ăsta ajung la ”calmul” aristocratic. Lingușeala șocantă față de cei din clasa de sus  și insolența vulgară față de cei pe care-i consideră mai prejos decât ele - iată prin ce mijloace încearcă să obțină o poziție în societate. Iar indiferența brutală față de drepturile și sentimentele tuturor celorlalți oameni este, după părerea lor, pecetea nobleței din născare.Astea sunt femeile pe care le vezi la vernisaje împingându-se înaintea tuturor, stând în fața tabloului ca nimeni să nu se-apropie și expunându-și cu voce tare părerile. Astea sunt femeile care, la teatru, vorbesc tare tot timpul spectacolului. Astea sunt femeile care, la o petrecere, nu știu să facă altceva decât observații veninoase despre toți cei pe care-i cunosc.”
”La urma urmei, ce importanță are ce spun? Ce importanță are ce spune oricine despre orice subiect de pe lumea asta? Din fericire pentru noi toți, nimeni nu prea ia aminte. Această reflecție trebuie să fie de mare ajutor redactorilor și criticilor. Un om conștiincios, absolut convins că vorbele lui au greutate și influență, s-ar teme până și să deschidă gura. Numai cel care știe că nimeni n-o să dea nici două parale pe ceea ce spune el poate fi elocvent, vehement și ferm.”
Sursa foto


În fiecare zi de luni vom păși în noua săptămână cu mintea limpezită și cu sufletul pregătit pentru tot ceea ce vom întâmpina. Nu numai atât, dar ne vom cunoaște mai bine și ne vom împărtăși ceea ce gândim, căci știut este că omul alege din lecturi gândurile care se potrivesc cu ale sale.
Înscrie-ți în tabel numele și linkul postării. Scrie un comentariu cât de mic la postarea mea și vizitează-i și pe ceilalți înscriși, cu comentariul de rigoare. De altfel, serialul are sloganul ”Click&Comment Monday” ! Distribuie pe rețele articolele care îți plac!
Serialul ”Citate favorite” a apărut în urma colaborării cu Ella.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !