4 octombrie 2018

CITATE FAVORITE (10) Victor Hugo, ”Mizerabilii”. Despre fericire

despre-fericire
Victor Hugo, Mizerabilii”:
”Fiecare zi își are marea ei suferință sau neliniștea ei măruntă. Ieri tremurai pentru sănătatea cuiva drag, azi ți-e teamă de-a ta; mâine vei avea o grijă bănească, poimâine vei înfrunta ocara unui calomniator, răspoimâine vei suferi de nenorocirea unui prieten;

pe urmă va fi vremea rea, se va sparge ceva sau se va pierde; apoi, o plăcere pe care conștiința și măduva spinării ți-o impută; altă dată nu îți plac treburile publice. Fără să mai punem la socoteală suferințele inimii. Și așa mai departe. Un nor se risipește, altul se adună. Abia o zi dintr-o sută dacă e plină de veselie și de soare. Și tu încă faci parte dintre oamenii fericiți! Cât despre ceilalți, asupra lor domnește o noapte veșnică. Singura împărțire corectă a oamenilor rămâne aceasta: luminați și întunecați. Singura țintă: să micșorăm numărul întunecaților și să sporim numărul celorlalți. De aceea strigăm: Învățământ! Știință! A învăța pe altul să citească înseamnă să aprinzi focul; orice literă silabisită scânteiază.Totuși, cine zice lumină nu zice numaidecât bucurie. Lumina poate fi un izvor de suferință. Luminații plâng chiar dacă ar plânge numai pentru cei întunecați.”
Sursa foto

În fiecare zi de luni vom păși în noua săptămână cu mintea limpezită și cu sufletul pregătit pentru tot ceea ce vom întâmpina. Nu numai atât, dar ne vom cunoaște mai bine și ne vom împărtăși ceea ce gândim, căci știut este că omul alege din lecturi gândurile care se potrivesc cu ale sale.
Înscrie-ți în tabel numele și linkul postării. Scrie un comentariu cât de mic la postarea mea și vizitează-i și pe ceilalți înscriși, cu comentariul de rigoare. De altfel, serialul are sloganul ”Click&Comment Monday” ! Distribuie pe rețele articolele care îți plac!
Serialul ”Citate favorite” a apărut în urma colaborării cu Ella.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !