11 august 2018

RĂZVAN ȘI VIDRA. Povestire pe scurt (4)

dramă istorică de BOGDAN PETRICEICU HASDEU

Cântul IV Încă un pas

Urmare la Răzvan și Vidra (3)
Motto:
„Pentru țigani s-au zis multe, ca să nu fie primiți,
Căci rușine Eteriei a fi cu țigani uniți,
Căci luându-se Elada, de vor fi și ei ostași,
Vor cere cu tot cuvântul și ei să fie părtași...“
Beldiman, Jalnica tragodie



În apropiere de hotarul cu Moldova, într-un orășel leșesc, își avea locuința Răzvan, ajuns polcovnic (colonel) în oastea leșească.
Răzașul și Vulpoi se plâng unul altuia, căci le este dor de țară. Primul vrea să se ducă la noul domn al Moldovei, Aron-vodă, despre care se spunea că e mai omenos, să-și recapete pământul pentru care avea acte tocmai de pe vremea lui Ștefan cel mare. Celuilalt îi e dor de codru și de isprăvile haiducești.
Răzvan, rănit în luptă, îi ceartă pe amândoi când cer să plece, fiindcă și lui îi era dor de țară, dar stătea acolo să-și facă datoria. Vidra îl împinge să-și facă un nume mai departe în oastea leșească. Sosește boierul Zbierea și aduce vestea că murise unchiul Vidrei, vestitul Moțoc, lăsând-o moștenitoare peste averile lui. El ar vrea să cumpere, dar Răzvan spune că mai bine îi lasă pe leși și se așează la casa lor, în țara lor. Vidra, însă, nu vrea să se stabilească în Moldova, unde slujbele nu sunt sigure și nu te poți ridica dacă nu faci parte din cercul celor aflați la putere.
Răzvan îi mai aduce Vidrei un temei pentru a pleca de la leși. Aflase că în scurtă vreme leșii vor ataca Moldova, iar el nu putea lovi  în frații lui. Îi și spusese hatmanului că va pleca de la ei.
Tocmai atunci vine bătrânul hatman al leșilor care vrea să-l rețină pe Răzvan fiindcă era viteaz, dar și fiindcă cunoștea Moldova, țara și oamenii. Răzvan spune din nou că va pleca în țara lui, iar hatmanul, ca să îl atragă să rămână, îi propune o căsătorie între Vidra și nepotul lui, Piotrowski, fiindcă ei știau că Răzvan și Vidra sunt frați. Nu numai atât, dar hatmanul îi oferă lui Răzvan să o ia în căsătorie chiar pe fiica lui. Răzvan îi spune că în Moldova fusese hoț de codru. Hatmanul răspunde că nu îl interesează trecutul. Atunci, cu greu, Răzvan îi spune hatmanului că, după tată, e țigan. Hatmanul s-ar fi învoit și cu asta, dar Răzvan îi spune, până la urmă, că Vidra îi este soție, nu soră.
Sosește din Moldova hatmanul Bașotă. Nu îl recunoaște în Răzvan pe țiganul pe care voise să-l spânzure cu ani în urmă, apoi îl lăsase să fie luat rob pentru un galben de boierul Zbierea. Îi aduce de la Aron vodă chemarea să vină în Moldova, ca hatman al oștirii. Vidra e tare mulțumită de înălțarea lui Răzvan, dar tot nu îi ajunge rangul de hatman, acum l-ar vrea chiar în scaunul lui Ștefan cel Mare. De data aceasta și Răzvan este de acord cu ea, căci trezise în el pofta de mărire.

* * * 

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă ! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !