11 august 2018

RĂZVAN ȘI VIDRA. Povestire pe scurt (3)

dramă istorică de BOGDAN PETRICEICU HASDEU

Cântul III Nepoata lui Moțoc

Urmare la Răzvan și Vidra (2)
Motto:
„Să nu te blăsteme cineva: s-ajungi slugă la cai albi și stăpân femeie s-aibi !“
Anton Pann



Într-o tabără leșească (poloneză) la hotarul cu țara muscălească (țara rușilor), Răzvan se găsește oștean, printre oștenii leși. Face strălucite fapte de vitejie, ceea ce le stârnește leșilor invidie, chiar și a celor cu rang mai înalt decât simpli oșteni, cum sunt căpitanii Minski și Piotrowski. Aceștia îi vorbesc frumos în față lui Răzvan, dar de fapt nu îl pot suferi. Răzvan și Vidra s-au prezentat drept frați, dar cei doi au părerea că Vidra este dracul în persoană.

Minski și Piotrowski încearcă să-i tragă de limbă despre Răzvan pe Vulpoi și pe Răzașul, dar aceștia știu cum să le întoarcă vorba celor doi pizmași. Totuși, le este necaz că Răzvan a trezit doar ură și invidie, fără a fi răsplătit pentru vitejia lui. Le pare rău că a părăsit codrul ca să vină în oastea leșească și o învinuiesc pentru asta pe Vidra, care acum îl sucește cum vrea ea pe Răzvan.
În tabără sosește o iscoadă, un preot de la muscali. Îl caută pe Răzvan, dar nu apucă să-i spună ce dorește de la el, că apare și Vidra. În prezența ei, îi propune să treacă la muscali, răsplata fiind trei sate și gradul de căpitan. Vidra îl îndeamnă să meargă, fiindcă gradul de capitan nu e puțin lucru. Răzvan, însă, refuză, fiind credincios jurământului depus.
Chiar atunci sosește hatmanul (marele comandant al întregii oștiri), înconjurat de ofițeri leși. pentru vitejia de pe câmpul de luptă, îl înalță pe Răzvan în gradul de căpitan, și promite că îl va ajuta să devină boier. Pe lângă aceasta, îi dăruiește și un boier moldovean, luat ca pradă din tabăra muscalilor.
După ce Razvan si Vidra rămân singuri, bărbatul își arată bucuria. Vidra, însă, disprețuiește acum și gradul de căpitan și viitoarea boierie a lui Răzvan. El se supără, fiindcă ea îl îndemnase să-i trădeze pe leși și să treacă la muscali tocmai pentru acest rang, care acum nu-i mai plăcea. Ea îi reproșează că nu are ambiție să urce mereu mai sus.
Discuția e întreruptă de Vulpoi. Beat, oșteanul îi spune lui Răzvan ce a aflat la băutură de la căpitanul Minski: era îndrăgostit de Vidra. Răzvan îl cheamă să se bată, dar Minski evită să se bată și dispare din calea lui. Vidra, cu dispreț, îi spune lui Răzvan că și Minski e tot căpitan.
Este adus prinsul dăruit de hatman. E chiar boierul Zbierea. Fără a ține seamă de poziția de rob în care se afla, apoi iertat a doua oară de Răzvan, el își cere banii înapoi, banii luați pe când Răzvan era căpitan de haiduci. Vidra i-l dă drept pildă pe Zbierea lui Răzvan, punând mare preț pe patima lui, care crește mereu mai mare.
Răzvan nu își dorește nici o patimă asemănătoare cu lăcomia boierului Zbierea și atunci Vidra îi spune că îl lasă, ea țintește prea sus, el prea jos.

* * * 

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !