11 august 2018

RĂZVAN ȘI VIDRA. Povestire pe scurt (2)

dramă istorică de BOGDAN PETRICEICU HASDEU

Cântul II Razbunarea

Motto:
„Țiganul și clăcașul
Au fost gândirea mea;
Stăpânul, arendașul
Și legea lor cea grea...”
C. Bolliac



După trei ani de robie, Răzvan este căpitan de haiduci, în codrul Orheiului din Basarabia. Câțiva haiduci stau de vorbă și îi cer unuia, Răzașul, să le cânte un cântec de haiducie. În timp ce cântă, apare Ciobanul, însoțit de boierul Ganea.

Boierul Ganea îi cere lui Răzvan să o elibereze pe fata pe care o iubea, pe Vidra. Fata era foarte bogată și unchiul ei,  Moțoc, o trimitea la călugărie ca să pună mâna pe averea ei. Boierul Ganea voia și el averea și ar fi luat-o pe Vidra de nevastă pentru așa o zestre bogată. Îi dă lui Răzvan trei sute de galbeni, urmând să mai plătească trei sute după ce va avea fata.
Răzvan rămâne singur și apare Tănase, cerșetorul din pricina căruia ajunsese iar rob. Tănase rămăsese singur pe lume, îi muriseră toți copiii, și venise să se facă și el haiduc. Apare și Vulpoi, un om al lui Răzvan, care îl aduce după el pe boierul Zbierea. Boierul căzuse în mâinile haiducilor, care îi luaseră toți banii, trei mii patru sute cincizeci și ceva de taleri.
Răzvan le spune celor de față că acela e stăpânul lui. În acest timp, vin și ceilalți haiduci și Răzașul, cu boier Ganea și cu Vidra. Căpitanul haiducilor le spune, plin de ură, cum boier Zbierea, după ce îl luase rob pentru un galben, îl legase în zgardă, ca pe un câine, într-un beci putred de atâta umezeală. Toți haiducii strigă, cerând răzbunare. Răzvan, însă, îl eliberează pe boier, spunând că razbunarea cea mai crudă este să îl obligi pe dușman să recunoască faptul că tu ești bun, iar el este rău.
Vidra îi întinde mâna cu admirație căpitanului de haiduci, spunându-i că având un suflet ca al lui va ajunge departe. Răzvan și Vidra rămân cu privirile ațintite unul la altul, dar boier Ganea intervine spunând că e rușine ca o boieroaică să stea de vorbă cu un tâlhar.
Răzvan îi dă înapoi lui Ganea cei trei sute de galbeni, apoi îl provoacă la luptă voinicească, ori cu sabia, pentru Vidra. Lupta e pe cale să înceapă, când Vidra vine între ei și îi spune lui Răzvan că nu merită boierul să se lupte cu el.

* * * 

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă ! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !