11 august 2018

RĂZVAN ȘI VIDRA. Povestire pe scurt (1)

dramă istorică de BOGDAN PETRICEICU HASDEU

Cântul I Un rob pentru un galben



Motto:
„În Moldova au cei mici despre cei mari acest obicei de pier fără județ, fără vină și fără seamă. Singuri cei mari judecători, singuri pârâși și singuri plinitori legii. Și de acest obicei Moldova nu scapă...“
Ureche, sub anul 1564

Într-o piață din Iași trece bătrânul boier Zbierea. Cerșetorul Tănase îi cere de pomană. Boierul spune că nu e el vinovat dacă nu are ce mânca și că nu are bani de aruncat. Nu știe că, în spate, a apărut Răzvan și ascultă ce vorbesc. Boierul pleacă, fără a simți că i-a căzut punga cu galbeni din chimir.
Răzvan vede punga, o ridică și strigă după boier. Acesta crede că e strigat ca sa dea ceva de pomană și răspunde, fără a veni înapoi, că nu are nici un ban. Răzvan nu mai insistă, de vreme ce boierul a spus că nu are nimic. Îi dă punga cerșetorului, însă acesta nu vrea să primească pomană de la un țigan. Răzvan spune că mai român e el decât boierul, fiindcă el are suflet și apoi, e doar pe jumătate țigan, fiindcă mama lui fusese româncă.
Tănase spune atunci că nu ia pomană de la un șerb, un rob. Răzvan spune că el nu e rob, e om liber, fiindcă fostul lui stăpân, mitropolitul Năstase, eliberase toți robii după moartea lui, prin testament. Nu doar atât, dar Răzvan știe și carte, fiind grămătic în casa Mitropoliei. În sfârșit, Tănase primește punga, dar imediat oprește doar un galben și îi dă punga înapoi lui Răzvan, să îi mai ajute și pe alții.
După ce pleacă Tănase, Răzvan lipește pe un stâlp o hârtie cu versuri împotriva domnitorului Petru-vodă cel Șchiop. Lumea iese din biserică, de la slujbă, și dascălul o citește tuturor. Apare însă marele vatav Bașotă, mâna dreaptă a hatmanului, care era mâna dreaptă a lui vodă. El poruncește slujitorilor să-l ducă pe dascăl la spânzurătoare, ca autor al versurilor. Atunci Răzvan declară că el este autorul. Vatavul îi dă șansa să scape, după cum era legea pe atunci, dacă o fată nemăritată ar fi vrut să-l ia de soț. Cele două fete care erau acolo nu vor însă un țigan de bărbat.
Când să-l ia slujitorii vatavului, apare boierul Zbierea. Acesta vede punga la Răzvan, o recapătă și vede că lipsește un galben. Pentru acel galben îi ia libertatea lui Răzvan, luându-l rob, cu învoirea vatavului Bașotă.

* * * 


Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !