11 august 2018

DESPOT-VODĂ. Povestire pe scurt (6)

dramă istorică de VASILE ALECSANDRI

Actul V

Urmare la Despot-Vodă (5)


În palatul din Suceava, Carmina și Iliaș, fiul lui Tomșa, se află împreună și ascultă tunurile ce se aud în depărtare. Despot-Vodă luase copilul ostatic și îl lăsase în grija Carminei. Tânăra femeie, rămasă singură cu băiatul în palat, se teme să nu afle soțul ei, Laski, de prezența ei acolo.

Harnov sosește în grabă și anunță victoria lui Tomșa. Iliaș se repede a fereastră, tocmai atunci se trage cu tunul și el cade amețit de suflul exploziei. Harnov și Carmina îl duc pe brațe în altă odaie.
Vin Despot și Laski. Despot e demoralizat de înfrângere, Laski îl încurajează, dar se plânge că nu i-au mai rămas oameni. Despot regretă că a respins-o pe Ana și acum nu mai poate apela la Moțoc.  Laski se întoarce la luptă, speriat că pierde Hotinul.
Despot-Vodă e disperat, căci îl atacă și Lăpușneanul și Mircea și Sigismund, iar țara s-a răsculat împotriva lui. Apare Ana, iar Despot, cu cuvinte calde, îi spune că o iubește și că o vrea de soție. Tocmai când se îmbrățișează, apare Carmina, care îi spune Anei că și pe ea a înșelat-o Despot și este victima lui. Ana pleacă îndurerată.
Carmina îi reproșează că a făcut-o să își piardă onoarea și să vină după el. Îi spune că nu e demn să fie numit nici om, nici domn. Tocmai atunci apare Laski. E foarte mirat de prezența Carminei și turbează de furie când femeia îi spune că l-a înșelat cu Despot. Laski o înjunghie mortal și pleacă, refuzând să se lupte cu Despot.
Poporul năvălește în sală și Despot-Vodă află că oamenii vor să predea cetatea lui Tomșa. Oamenii se plâng de suferințe și de sărăcie, iar Despot le amintește în zadar de strămoșii lor.
Moțoc, Spancioc, Stroici și alți boieri vin să anunțe că au predat cetatea lui Tomșa. Despot se bizuie pe Iliaș ca să scape, și când intră Tomșa, îl amenință că îi omoară fiul dacă se atinge de el. Își scoate apoi coroana de pe cap și se arată gata să își primească moartea ca om, nu ca domn, dar Iliaș cere îndurare pentru el.
Tomșa îi cruță viața celui ce fusese Despot-Vodă, hotărând să fie trimis pe viață la mănăstire. Furios, Ciubăr îl înjunghie pe Despot și acesta cade mort. Spre uimirea lui Moțoc, apare Ana și cade leșinată  peste trupul lui Despot.

Sfârșitul povestirii pe scurt a dramei ”Despot-Vodă”

Citește textul întreg !

După același autor, ai putea să mai citești:
Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !