5 august 2018

MIZERABILII. Povestire pe scurt (74)

roman de VICTOR HUGO

PARTEA a V-a JEAN VALJEAN

CARTEA a IX-a Ultima noapte, ultima dimineață

I Milă pentru nenorociți, dar îngăduință pentru nefericiți

Marius făcuse ceea ce crezuse că este necesar și drept în privința lui Jean Valjean: îl îndepărtase din calea Cosettei. Acum, necunoscând proveniența banilor, căuta informații despre originea celor șase sute de mii de franci, în ideea de a-i restitui proprietarului de drept.

Cosette acceptase cu supunere ceea ce dorise Marius, fără a cunoaște cauza. Uneori se întreba ce-o fi cu Jean Valjean. Marius o liniștea, spunând că el însuși îi anunțase că pleacă într-o călătorie. Ea se mira de durata călătoriei, dar el o liniștea.

II Ultimele pâlpâiri ale opaițului fără ulei

Jean Valjean încetă să mai iasă în stradă, rămase în casă, ba chiar nu se mai dădu jos din pat. Nu mai mâncă nimic, bău doar apă. Portăreasa, o femeie cumsecade care îi pregătea mâncarea, se îngrijoră.
Într-o zi, pe când plivea niște buruieni, îl zări pe doctorul care locuia în vecinătate. Îl rugă să îl vadă pe Jean Valjean. Când coborî, doctorul îi spuse că e foarte bolnav de dorul cuiva drag și că ar putea să moară dacă nu va primi vizita acelei persoane.

III Un fulg a ajuns o povară pentru cel care ridica în mâini căruța lui Fauchelevent

Într-o seară, Jean Valjean nu mai reuși nici să se sprijine în cot ca să ridice capul. Înțelese cât de slăbit era, se îmbrăcă în hainele lui vechi, aprinse două lumânări în sfeșnicele episcopului și scoase lucrurile Cosettei din cufăraș. Se zări în oglindă și înțelese că are pe chip masca morții. Înainte de nunta Cosettei arăta ca de cincizeci de ani. Acum, după câteva luni, își arăta cei optzeci de ani pe care îi avea.

Bătrânul luă cu greu cerneala și o pană și le scrise Cosettei și lui Marius o ultimă scrisoare. Le explică faptul că banii proveneau din inovațiile pe care el le adusese producției de jeuri, deci erau bani câștigați cinstit de el însuși. Nu izbuti să termine scrisoarea, căci izbucni în plâns, dorind să o mai vadă o dată înainte de a muri. Tocmai atunci bătu cineva la ușă.

* * *

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !