5 august 2018

MIZERABILII. Povestire pe scurt (72)

roman de VICTOR HUGO

PARTEA a V-a JEAN VALJEAN

CARTEA a VII-a Ultima sorbitură din potir

I Al șaptelea cerc și al nouălea cer

A doua zi după nuntă, puțin după ora prânzului, Jean Valjean sosi acasă la Cosette și întrebă valetul dacă domnul Pontmercy s-a trezit. Valetul se duse să îl anunțe și Marius veni bucuros, numindu-l tată pe tatăl soției sale.

Vorbind într-una, Marius îi spuse cât de fericit era, că îi părea rău că nu stătuse la nuntă, că vrea să vină să locuiască cu ei în odaia pe care i-o și pregătiseră. Îl pofti apoi să rămână cu ei la prânz.
Calm, Jean Valjean îi spuse lui Marius că el este un fost ocnaș. Îi arătă mâna și îi spuse că nu avusese nimic, dar nu voise să iscălească actele de căsătorie. Îi mai spuse că făcuse nouăsprezece ani de ocnă și că nu era tatăl Cosettei.
Marius rămase năucit, apoi îl întrebă de ce îi spusese această taină, de ce nu o ținuse ascunsă. Bătrânul îi spuse că nu îl lăsase conștiința să mintă și să trăiască lângă ei fără ca ei să știe cine este el de fapt. Îi mai spuse că nu ar fi putut să fie fericit dacă ar fi trăit într-o asemenea minciună. Nu numai atât, dar s-ar fi putut să trăiască alături de ei fără să le spună nimic și să se trezească într-o zi demascat de poliție.
Impresionat, Marius veni și îi strânse mâna. Îi promise că bunicul lui, cu relațiile pe care le avea, îi va obține iertarea. Jean Valjean refuză, arătând că nu vrea să răscolească lucrurile.
Apăru și Cosette. Fericită, ea voi să rămână cu cei doi, să participe la discuția lor. Marius îi ceru să îi lase singuri, invocând motivul că au o discuție de afaceri. Cosette ieși, iar Jean Valjean îi ceru lui Marius să nu îi spună secretul lui. Tânărul promise că nu va spune nimănui nimic.
Jean Valjean îi ceru să îl lase să o mai vadă pe Cosette, oricât de rar, măcar în odăița din spatele casei. Marius fu de acord și bătrânul plecă.

II Tainele pe care le poate cuprinde o destăinuire

Marius rămase foarte tulburat. Șocul aflării acestei taine a doua zi după nuntă era de nesuportat. Își amintea că nu îi pomenise nimic Cosettei despre întâmplarea din casa Gorbeau. Nu îi vorbise nici despre Thenardier, nici despre Eponine. Abia acum se întreba de ce făcuse asta.
Tânărul își explica acum răceala pe care o simțise întotdeauna în legătură cu tatăl lui Cosette. Nu se putea opri, totuși, să nu îl admire. Îi dăduse o avere, deși putea să și-o păstreze. Îi spusese totul despre viața lui, deși putea să tacă. Pe de altă parte, își amintea de întâmplarea cu Javert de pe baricadă. Neștiind adevărul, își închipui că Jean Valjean venise acolo doar ca să îi ia viața lui Javert. Marius revenea apoi la sentimente mai bune, admirând felul în care ocnașul o iubise pe mica Cosette și se ocupase de educația ei.

Întorcând lucrurile pe toate părțile, Marius începu să regrete că îi permisese lui Jean Valjean să vină în vizită la Cosette.

* * *

Urmează Mizerabilii (73)

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !