4 august 2018

MIZERABILII. Povestire pe scurt (56)

roman de VICTOR HUGO

PARTEA a IV-a IDILA DIN STRADA PLUMET ȘI EPOPEEA DIN STRADA SAINT-DENIS
CARTEA a XII-a CORINTUL

V Pregătirile

Baricada era foarte bine realizată. Luptătorii o puteau folosi fie pentru a se ascunde după ea, fie pentru a lupta din înălțimea ei. Cât timp fusese ridicată, nimeni nu văzuse vreun soldat pe acolo. Mai ridicaseră una, mai mică, în capătul străzii Mondetour, așa că acum aveau o adevărată redută.

Oameni înălțaseră pe baricadă un steag roșu și acum se împărțeau cartușele. Fiecare primi câte treizeci, iar un butoiaș cu praf de pușcă fu așezat pe o masă.
Toți își încărcară puștile și carabinele și așteptară în liniște.

VI În așteptare

În ceasurile de așteptare, Combeferre, Courfeyrac, Jean Prouvaire, Feuilly, Bossuet, Joly, Bahorel și alți câțiva se retraseră într-un colț al cârciumii devenită cazemată. Spuseră frumoase versuri de dragoste până când căzu înserarea.
În baricade se aprinseră lumini, un lampion în baricada mică și o făclie de ceară în cea mare.

VII Omul recrutat în strada Billettes

Se făcuse noapte și nu se auzeau decât împușcături rare și îndepărtate. Gavroche, în sala de jos, umplea cartușe urmărindu-l cu privirile pe un om înalt și voinic care li se alăturase în strada Billettes. Omul, la rândul său, privise foarte atent peste tot, baricada și răsculații.
De când intrase în sala de jos, omul se așezase și căzuse pe gânduri. Enjolras intră și îi spuse lui Gavroche să iasă din baricadă, să meargă pe străzi ca să afle ce se petrece. Băiatul se pregăti să plece. Îi spuse lui Enjolras să aibă grijă, că omul pe care îl tot privise este un spion al poliției.
Enjolras ieși și se întoarse cu patru oameni zdraveni. Îl prinseră la mijloc pe om și aflară că era inspectorul Javert. Îl legară bine de stâlpul din mijlocul sălii și îi spuseră că va fi împușcat cu două minute înainte de căderea baricadei.

VIII Câteva semne de întrebare cu privire la numitul Le Cabuc, care poate că nu se numea așa

Printre trecătorii care se alăturaseră grupului lui Enjolras se afla Le Cabuc, un om îmbrăcat cu o bluză de hamal roasă pe la umeri. Făcea mare gălăgie și îndemna oamenii la băutură în timp ce cerceta din priviri casa mare, cu cinci etaje, aflată în fundul baricadei.
Omul le spuse celor care erau împreună cu el că ar fi bine să ocupe casa, ca să tragă de la ferestre. Ceilalți obiectară că ușa este închisă. Le Cabuc dădu fuga la ușa casei și bătu. După o vreme, portarul casei deschise o fereastră de la etajul al treilea. Oricât insistă Le Cabuc să deschidă ușa, portarul refuză. Atunci, Le Cabuc ridică arma și îl împușcă mortal pe portar.
În clipa următoare, sosi Enjolras cu pistolul în mână. Îl sili pe hamal să îngenuncheze. Îi ceru să-și spună ultima rugăciune și îl împușcă în cap. Le spuse tuturor că revoluția trebuie să aibă o disciplină și nu trebuie să fie pângărită de fapte ca aceea a lui Le Cabuc. Recunoscu că și el ucisese, așa că se judecase și se condamnase. Avea să-și dea viața pentru izbânda revoluției.
Documentele vremii aveau să arate mai târziu că omul ucis, zis Le Cabuc, era agent de poliție. Nu numai atât, dar se pare că el era banditul Claquesous.

* * *

Urmează Mizerabilii (57)

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !