3 august 2018

MIZERABILII. Povestire pe scurt (40)

roman de VICTOR HUGO

PARTEA a III-a MARIUS CARTEA A VIII-A. SĂRACUL CEL PĂCĂTOS

XIV În care un polițist dă două pistoale unui avocat

La circa de poliție, Marius fu îndrumat să vorbească cu un inspector. Omul, înalt, solid, cu o privire pătrunzătoare, îi zise scurt să spună despre ce este vorba.
Marius povesti tot ce știa despre lovitura ce urma să aibă loc la Casa Gorbeau. Inspectorului nu îi era necunoscută nici casa, nu îi erau necunoscute nici personajele pomenite de tânăr.

Inspectorul îi ceru lui Marius cheia de la intrarea în casă și îi dădu două pistoale mici. Îi ceru să meargă acasă și să nu facă zgomot, pentru ca vecinii să creadă că este plecat. Să pândească la gaura din perete și, când va vedea că fapta începe să se înfăptuiască, să tragă un foc de pistol în aer, ca să îl anunțe.
La plecare, inspectorul îi spuse tânărului că se numește Javert.

XV Jondrette își face târguielile

Pe la ora trei, Courfeyrac și Bossuet se aflau în împrejurimile casei Gorbeau. Cei doi îl zăriră pe Marius care părea  că urmărește pe cineva. Bănuiră că urmărește vreo fată, dar apoi văzură că urmărea un bărbat. Era Jondrette.
Marius îl văzu pe Jondrette cum iese din magazinul negustorului de fierărie ascunzând ceea ce cumpărase, o daltă. Tânărul renunță la urmărire, căci nu mai era nimeni pe stradă și putea fi observat. Se întoarse repede acasă, ca să nu apuce portăreasa să încuie ușa, așa cum făcea când se însera.
Trecând prin fața ușii unei camere ce nu era închiriată, Marius observă că se aflau acolo patru oameni ce stăteau nemișcați, în liniște și aproape în întuneric.

XVI În care vom regăsi un cântec pe o arie englezească, la modă în 1832

Marius intră fără zgomot în odaia lui, se așeză pe pat și începu să aștepte. Mai era cam o jumătate de oră până la ora șase. Ninsoarea se oprise iar luna lumina din ce în ce mai tare. Prin gaura din perete se vedea o lumină roșiatică, de la o flacără.
Peste puțin timp sosi și Jondrette. El porunci nevestei să pună ceva în foc și se auzi zgomotul cărbunilor loviți de ceva metalic. O întrebă apoi dacă unsese balamalele ușii, ca să nu scârțâie. Trimise fata cea mare să verifice dacă Marius era acasă, deși nevasta îi spusese că nu este.
Marius se ascunse iute sub pat. Fata intră și se duse drept la oglindă, cântând în fața ei. Îi strigă tatălui ei că nu este nimeni și acesta o chemă repede înapoi. Jondrette le trimise pe fete, desculțe, să pândească afară ca să anunțe dacă se apropie cineva. Fetele se duseră bombănind, deși tatăl lor le promisese că, începând de a doua zi, vor avea mâncăruri alese și haine scumpe.

XVII Cum a fost întrebuințată moneda de cinci franci a lui Marius

Marius se duse repede la postul său de observație. Privi prin gaura din perete și înțelese de unde venea lumina aceea roșiatică. O sobă mare de tablă era plină cu jeratic. Pe el se afla dalta cumpărată de Jondrette de la magazinul de fierărie. Într-un colț se vedea un morman de fiare și o movilă de frânghii.
Jondrette vorbea în șoaptă cu nevasta lui, plănuind lovitura. La un moment dat, bărbatul vorbi mai tare. Marius auzi cum o instruia pe nevastă-sa să se ducă să-i deschidă domnului cel bătrân, apoi să plătească birja și să-i dea drumul pe furiș. Îi dădu femeii cinci franci și îi spuse că erau banii pe care îi dăduse vecinul.
Vorbind de vecin, Jondrette își aminti că are nevoie de încă două scaune. Femeia ieși imediat, intră la Marius și înșfăcă cele două scaune. Norocul tânărului fusese că în cameră era întuneric și femeia nici nu privise de jur împrejur.
Nevasta lui Jondrette coborî la intrare. Jondrette întoarse dalta pe jeratic, mască soba cu un paravan și începu să privească uneltele aflate lângă frânghii. Erau instrumente cu care se putea tăia sau despica. Verifică apoi dacă cuțitul mare de bucătărie din sertarul mesei era bine ascuțit, apoi îl puse la loc în sertar.
La rândul său, Marius scoase un pistol din buzunar și se pregăti să tragă.

XVIII Cele două scaune ale lui Marius stau față în față

Când clopotul bisericii bătu ora șase, în ușă apăru bătrânul filantrop, condus de nevasta lui Jondrette. Bătrânul intră, în timp ce Jondrette șopti  nevestei să dea drumul trăsurii cu care venise acesta. Femeia dispăru, apoi reapăru și șopti soțului că făcuse ce trebuia.
În camera situată într-o casă pustie, așezată și ea în locuri pustii și întunecate, bătrânul și Jondrette luară loc la masă. Jondretta stătea încordată într-un colț, iar dincolo de perete Marius pândea destul de liniștit, știind că un foc de armă va chema poliția în ajutor.

* * *

Urmează Mizerabilii (41)

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !