2 august 2018

MIZERABILII. Povestire pe scurt (16)

roman de VICTOR HUGO


PARTEA I FANTINE Cartea a șaptea AFACEREA CHAMPMATHIEU

VII Călătorul, odată ajuns, își ia măsuri de plecare

Pe la ora opt seara, domnul Madeleine ajunse la hanul poștei din Arras. Își reținu un loc în poștalionul ce mergea la Montreuil-sur-mer și apoi porni spre oraș. Ajunse la curtea cu juri și voi să intre să asiste la procesul lui Champmathieu.

Aprodul de la ușă îi spuse că nu poate intra, fiindcă nu mai este loc. Atunci, Madeleine îl trimise cu un bilețel la președintele curții cu juri.

VIII Intrare de favoare

Toată lumea îl cunoștea pe primarul din Montfermeil-sur-mer, cel care își întinsese binefacerile în toată regiunea. Astfel, el fu introdus imediat într-un cabinet din care se intra în sală.
Tulburat, primarul avu întâi impulsul de a fugi de acolo, și chiar ieși din cabinet. După un sfert de oră reveni și intră în sala de ședințe.

IX Un loc în care se formează convingerile

Sala era întunecată și urâtă. Domnul Madeleine îl văzu pe acuzat și își aminti cum stătuse el în fața tuturor în urmă cu douăzeci și șase de ani.
Acuzarea susținea că au de-a face nu doar cu un hoț de fructe, ci și cu un fost ocnaș, un recidivist care îl jefuise pe un băiețaș după ce fusese eliberat, iar acum săvârșise furtul merelor.
Avocatul apărării nega fără convingere că acuzatul ar fi Jean Valjean. Acuzatul nega și el, vorbind greoi și încurcat, cu o figură mirată. Părea că nu înțelege că îl așteaptă ocna sau, și mai grav, pedeapsa cu moartea.
Procurorul îl acuza vehement pe Champmathieu, invocând mărturia inspectorului Javert și a ocnașilor care fuseseră închiși cu el.

X Sistemul tăgăduielilor

La final, președintele îi dă cuvântul acuzatului. Acesta vorbește repede, tare și fără șir, făcând publicul să râdă. Acuzatul nu recunoaște că ar fi Jean Valjean și procurorul cere să fie aduși martorii care îl recunoscuseră ca fiind acel ocnaș.
Cum Javert fusese chemat la datorie, sunt aduși cei trei ocnași martori. Ei declară din nou că deținutul este Jean Valjean. Deodată se aude un glas care îi strigă pe nume pe cei trei. Era domnul Madeleine.

XI Champmathieu din ce în ce mai mirat

Domnul Madeleine recunoaște că el este Jean Valjean. Le amintește celor trei de lucruri petrecute în ocnă, pe care nu avea cum să le afle din altă parte. Spune că este la dispoziția justiției, dar acum pleacă, fiindcă are treabă în altă parte și iese pe ușă.

* * *

Urmează Mizerabilii (17)

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !