1 august 2018

MIZERABILII. Povestire pe scurt (15)

roman de VICTOR HUGO

PARTEA I FANTINE Cartea a șaptea AFACEREA CHAMPMATHIEU

IV Forme pe care le ia suferința în timpul somnului

Către ora trei dimineața, primarul căzu obosit pe un scaun și adormi.  Avu un vis teribil, pe care îl și notă după ce se trezi. Se făcea că umblă printr-un loc pustiu și totul era de culoarea pământului. La sfârșit, o mulțime de oameni veniră după el, oameni cu fețele pământii. Unul îl întrebă dacă nu știe că e mort demult.
Când se trezi, era înghețat, căci dormise cu fereastra deschisă. Se duse la fereastră și, amețit de somnul greu, avu impresia că pe pământ umblă două stele.
Era, de fapt, trăsura pe care o comandase pentru ora cinci dimineața și de care uitase cu totul.

V Bețe-n roate

Nici nu ieșise bine din oraș, că trăsura domnului Madeleine se izbi cu o roată de careta poștală. Trecu mai departe în goană, uimindu-l pe poștaș. Primarul gonea spre Arras, dar nu luase nicio hotărâre. Mai mult, pe măsură ce se apropia, simțea că dă înapoi.
După o vreme, călătorul ajunse la Hesdin. Opri ca să lase calul să se odihnească. Băiatul care adusese calului ovăz îi atrase atenția domnului Madeleine că o roată era lovită rău.
La rotar, domnul Madeleine află că reparația avea să dureze o zi întreagă. Încercă el să cumpere altă roată, apoi o pereche de roți, să închirieze altă trăsură sau un cal de călărie, dar nu primi decât răspunsuri negative.
Domnul Madeleine simți o mare ușurare. I se păru că Providența alesese în locul lui, dar tocmai atunci apăru o bătrânică ce avea o droagă de închiriat. Porni mai departe și mai înfruntă câteva neplăceri, dar spre seară se afla la trei leghe de Arras.

VI Sora Simplice pusă la încercare

În acest răstimp, Fantine aștepta pe patul de infirmerie vizita domnului Madeleine. Femeia se simțea din ce în ce mai rău și nu o mai ținea în viață decât speranța că își va revedea fetița.
Când trecu ora la care venea de obicei primarul, Fantine începu să se agite tot mai tare. O întrebă de el e sora Simplice. Sora, neobișnuită să mintă, spuse doar că primarul a plecat. Fantine înțelese că a plecat după Cosette, iar sora o lăsă să creadă acest lucru.
Seara, când veni la vizită, doctorul fu uimit să constate că femeia era mai bine și spuse că s-ar putea să scape dacă primarul venea  a doua zi cu fetița.

* * *

Urmează Mizerabilii (16)

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !