7 august 2018

DON QUIJOTE. Povestire pe scurt (20)

roman de MIGUEL DE CERVANTES

PARTEA a II-a

Capitolul XIII

Unde urmează întâmplarea cu Cavalerul Pădurii, împreună cu înțeleapta, nemaiauzita și plăcuta voroavă dusă între cei doi scutieri

Scutierii se porniră să-și vorbească stăpânii. Sancho spuse despre Don Quijote că vrea să ajungă împărat și că îi va da și lui un ostrov să-l cârmuiască. Scutierul Cavalerului Pădurii spuse că și el așteaptă de la stăpânul său o protopopie, dar mai degrabă s-ar întoarce acasă, să-și crească copilașii. Descoperiră apoi că amândoi cavalerii sunt îndrăgostiți.

Scutierul Cavalerului Pădurii scoase din desagi un burduf de vin și o plăcintă cu carne și, din vorbă în vorbă și din înghițitură în înghițitură, cei doi scutieri adormiră duși.

Capitolul XIV

Unde se arată mai departe pățania cu Cavalerul Pădurii


Cavalerul Pădurii îi povesti lui Don Quijote că este îndrăgostit de Casildeea de Vandalia, care îl supune la multe încercări primejdioase. Ultima fusese să cutreiere Spania și să-i învingă pe toți cavalerii rătăcitori ca să-i facă să recunoască faptul că iubita lui e cea mai frumoasă dintre toate. El îi învinsese pe toți, chiar și pe vestitul Don Quijote.
Auzind una ca asta, Don Quijote spuse că nu crede, dar cavalerul se jură că îl învinsese pe însuși Don Quijote. Punând pe seama vrăjitorilor această încurcătură, Don Quijote îl provocă la luptă pe Cavalerul Pădurii, spre a-și dovedi dreptatea.
Scutierul Cavalerului Pădurii îi spuse lui Sancho că sunt datori să se bată și ei. Sancho se împotrivi cum putu și rămase să se hotărască la ivirea zorilor. Când se lumină de ziuă, Sancho văzu chipul celuilalt scutier, mai ales nasul, atât de mare, de coroiat și de plin de negi, încât i se făcu frică.
Don Quijote își privi și el potrivnicul. Nu-i văzu chipul, căci avea viziera trasă, dar hainele îi erau tare mândre, pline de oglinjoare care străluceau în soare. Hotărâră ca învinsul să rămână la bunul plac al învingătorului și se depărtară, pregătindu-se de luptă. Don Quijote îl îndemnă pe Rocinante și se îndreptă iute spre Cavalerul Oglinzilor. Acestuia i se încurcă lancea și calul i se împiedică. Don Quijote nu văzuse asta, se apropie în goană și îl izbi din plin, doborându-l fără suflare de pe cal.
Don Quijote sări de pe cal și îi desfăcu coiful, ca să-l ajute să-și revină. Cavalerul văzu, cu uimire, figura bacalaureatului Samson Carrasco. Îl chemă și pe Sancho să-l vadă, iar acesta spuse să-l omoare repede că o fi vreun vrăjitor, dușman al bacalaureatului, care îi luase chipul.
Cavalerul scoase sabia, când sosi cu sufletul la gură, dar fără nasul cel groaznic, scutierul, în care Sancho îl recunoscu pe vecinul lor, Toma Cecial. Vecinul spuse că e chiar Samson bacalaureatul. Acesta își reveni în simțiri și Don Quijote îi ceru să recunoască faptul că Dulcineea din Toboso e mai frumoasă  decât Casildeea de Vandalia. Samson recunoscu, iar Toma Cecial îi dădu nenumărate dovezi lui Sancho că este chiar el. Totuși, Sancho și stăpânul său plecară mai departe spre Zaragoza convinși că aici fusese mâna vrăjitorilor și cei doi nu erau cine spuneau că sunt.

Capitolul XV

Unde se povestește și se face cunoscut cine erau Cavalerul Oglinzilor și scutierul său

Când Samson Carrasco îl îndemnase pe Don Quijote să plece iar după aventuri, el se înțelesese înainte cu preotul și cu bărbierul. Hotărâseră cu toții să îl lase pe cavaler să plece, apoi Samson să apară înaintea lui drept cavaler rătăcitor, Cavalerul Oglinzilor, să-l provoace la luptă și să-l învingă. Învingătorul i-ar fi poruncit lui Don Quijote să se întoarcă acasă și să stea acolo timp de doi ani. De voie, de nevoie, Don Quijote s-ar fi supus, fiindcă respecta cu sfințenie codul cavalerilor rătăcitori.
Samson Carrasco fusese însă înfrânt, iar acum Toma Cecial se căina că Don Quijote, smintitul, a plecat teafăr și voios, iar ei, înțelepții, au rămas pleoștiți și supărați. Ajunși într-un sat, cei doi se despărțiră. Toma plecă acasă, iar Samson Carrasco rămase acolo să se vindece și să pună la cale răzbunarea împotriva lui Don Quijote.

* * * 

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !