6 august 2018

DON QUIJOTE. Povestire pe scurt (11)

roman de MIGUEL DE CERVANTES

PARTEA I 

Capitolul XXI 

În ce fel și-au dus la capăt planurile preotul și bărbierul, dimpreună cu alte lucruri vrednice de a fi povestite în această măreață istorie

Preotul îi povesti hangiței despre țicneala lui Don Quijote și luă de la ea cu împrumut niște haine femeiești, ca să se travestească în domniță. Bărbierul primi și el coada unui bou roșcat din care își făcu o barbă mare, ca să nu fie recunoscut de cavaler. Îl dăscăliră pe Sancho să spună că fusese la Dulcineea, iar aceasta poruncise să vină deîndată la ea.

Ajunși nu departe de locul în care rămăsese Don Quijote, preotul și bărbierul rămaseră pe loc, iar Sancho se duse să își caute stăpânul. Cei doi auziră pe cineva cântând deosebit de frumos. Când cântecul încetă, porniră să caute și dădură peste o tânără și frumoasă femeie, a cărei îmbrăcăminte ar fi vrut să spună că nu este decât un țăran. Ea le spuse că fugise de acasă deghizată așa, ca să scape de pedeapsa părinților, fiindcă o înșelase un cavaler care îi promisese că o va lua de soție.
Sancho se reîntoarse, spunând că stăpânul său nu vrea să dea ochi cu Dulcineea până când nu va fi făptuit niște isprăvi mărețe. Preotului îi veni atunci o idee. Îi povesti femeii, care se numea Doroteea, despre Don Quijote și planul lor de a-l aduce înapoi acasă. Ea pricepu numaidecât și spuse că va juca ea rolul domniței. Avea haine și bijuterii cu ea și citise destule romane cavalerești ca să se descurce.
Doroteea se îmbrăcă și se găti, iar preotul îi spuse lui Sancho că este o prințesă din Guineea, regatul Micomicon, venită să-i ceară ajutorul lui Don Quijote. Sancho, Doroteea și bărbierul travestit în scutier merseră la cavaler, iar preotul rămase pe loc.
Cum îl întâlniră pe Don Quijote, Doroteea se aruncă la picioarele lui și îi ceru ajutorul, după legile cavalerești. Voia, chipurile, să o răzbune împotriva unui uriaș, iar până când nu va izbuti, cavalerul nu avea voie să se mai amestece în nicio altă aventură, să mai facă nicio promisiune. Don Quijote făgădui și îi zori pe toți să pornească la drum.
Preotul le ieși înainte și se arătă foarte bucuros să îl întâlnească pe vestitul cavaler. Întrebă în ce direcție merg și, aflând că merg spre regatul Micomicon, spuse că drumul trece chiar prin satul lui, așa că vor merge împreună.

Capitolul XXII 

Care povestește despre înțelepciunea frumoasei Doroteea și altele multe, dătătoare de mari desfătări și de plăcută zăbavă

Doroteea, la cererea lui Don Quijote, își spuse așa-zisa poveste. Tatăl ei, regele Tinacrio cel înțelept, stăpânea arta magiei. El află că, după moartea lui și a reginei, uriașul Pandafilando Șpanchiul avea să-i ia fetei regatul. De aceea, îi spusese ca, de îndată ce va închide el ochii, să se ducă în Spania, să-i ceară ajutor cavalerului Don Quijote. Dacă, după ce va tăia capul uriașului, cavalerul va dori să se însoare cu domnița, să se căsătorească imediat cu el și să-l facă regele regatului.
Încântat că se apropia clipa în care și el va fi răsplătit, Sancho se aruncă la picioarele Doroteei și îi ceru mâinile să i le sărute. Doroteea îi făgădui că îl va face mare dregător în regatul ei, în râsetele înfundate ale preotului și bărbierului. Nu știau de ce râdă mai tare, de nebunia stăpânului sau de credulitatea slugii. Femeia adăugă că a rămas fără însoțitori, rămânându-i doar un scutier, fiindcă toți se înecaseră în timpul unei furtuni pe mare.
Don Quijote își repetă promisiunea de a o scăpa pe Doroteea de uriaș, dar, spre marea supărare a lui Sancho, refuză de pe acum să se căsătorească cu ea, fiindcă el își dăruise inima Dulcineei.
În timp ce îndura cearta stăpânului, Sancho zări venind pe drum un țigan călare pe măgarul lui. Era hoțul care furase măgarul, se travestise în țigan ca să poată să vândă animalul la târg. Sancho îi recunoscu pe amândoi și atât de furios începu să strige la hoț, încât acesta alunecă de pe măgar și o luă la fugă, lăsându-l în mijlocul drumului.
Bucuros că își regăsise animalul, și că stăpânul îi promisese că nu se va răzgândi în privința celor trei măgari promiși, Sancho minți mai departe despre așa-zisa lui întâlnire cu Dulcineea del Toboso.

* * * 

Urmează Don Quijote (12)

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !