11 august 2018

DESPOT-VODĂ. Povestire pe scurt (4)

dramă istorică de VASILE ALECSANDRI

Actul II Tabloul 2

Urmare la Despot-Vodă (3)
Cel ce se visase Despot-Vodă se află acum la închisoare. Se zbuciumă, disperat că ajunsese aici, îngrozit că nu are cui să-i ceară ajutorul. Își spune că l-au uitat toți, chiar și Ana, își spune că trebuie să își ia adio de la lume și de la viață.
Deodată, intră în odaie nebunul Ciubăr. El îi spune lui Despot că Lăpușneanul îi luase și lui cândva domnia. Despot se înfioară de nebunia boierului, căci știe că nu este adevărat.
Ciubăr îi spune lui Despot că îl trimisese chiar Vodă, să-i țină tovărășie până când va veni călăul să îi ia viața. Pune pe masă darul trimis de Lăpușneanul: cutia cu bijuterii pe care Despot i-o dăruise doamnei Ruxandra.
Lui Despot îi vine o idee de salvare. Îi spune lui Ciubăr că vor să-l facă domn fără voia lui, apoi că știe că el, Ciubăr, ar trebui să fie domn în Moldova. Îl încântă cu viziuni de mărire, apoi îi propune să schimbe hainele. Fericit, Ciubăr face schimbul. Despot iese din închisoare, iar Ciubăr rămâne în locul lui, așteptând să fie pus domnitor. În așteptare, adoarme.

Actul III

Despot ajunge la palatul lui Laski, în Ardeal. Aici se află numai Carmina, Laski fiind plecat împreună cu oaspeții săi. Carmina se plânge de gelozia bătrânului ei soț și de nerușinarea oaspeților care îi fac curte.
Despot îi promite Carminei că, dacă el devine domnitorul Moldovei, o va lua cu el alături. Îi cere să-i convingă pe Laski și pe prietenii lui să îl ajute.
Sosește Laski și se bucură că îl revede pe Despot. Acesta îi spune că a scăpat de furtuna din Moldova și a venit să-i ceară adăpost. Laski îi oferă nu  numai adăpost, ci și toată averea lui, ca să poată dobândi tronul Moldovei. Despot îi promite în schimb că va primi cetatea și tot ținutul Hotinului atunci când va ajunge el domn.
Laski îi spune că prefectul Zay l-ar putea ajuta să obțină ajutorul împăratului Ferdinand, dar îi va cere în schimb să îi închine Moldova acestuia. Despot promite și aceasta.
Carmina reușește să-i convingă pe prietenii lui Laski să lupte pentru Despot. Chiar atunci sosește Toma Calabaicanul, solul lui Alexandru Lăpușneanul. Carmina îl trimite pe Rozel să pregătească capela ca pentru o înmormântare, Îl duce pe Despot în capelă, pentru înscenarea morții acestuia.
Toma este primit în castel, cu suita lui. Îl cere pe Despot, în numele lui Alexandru Lăpușneanu. Carmina deschide ușa capelei și i-l arată pe Despot aparent mort, înconjurat de călugări care se roagă. Toma vrea să îl ia așa mort, dar călugării se opun.
Toma pleacă și Despot vine din capelă, și mai hotărât să-l doboare pe Lăpușneanul, ca să devină Despot-Vodă.

* * * 

Urmează Despot-Vodă (5)

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !