14 august 2018

CUM SĂ ÎNVEȚI (2) Condițiile învățării


Când mama se apucă să facă o prăjitură, își asigură întâi niște condiții: cumpără tot ce trebuie, face curat în bucătărie, recitește rețeta și își pregătește la îndemână cantitățile necesare de componente.

Dacă tata asamblează o mobilă de la IKEA, face întâi loc în cameră, își pune la îndemână uneltele necesare, citește instrucțiunile privind atent ilustrațiile. Așa trebuie să faci și tu când te apuci să înveți, să îți asiguri întâi niște condiții, să te ocupi de organizare și planificare.

1. În primul rând trebuie să fii pregătit fizic. Să fii odihnit la trup și cu mintea limpede. Asta înseamna ca trebuie să ai un program de somn și de odihnă. Cu unele variații, în funcție de vârstă și de programul școlar, somnul de noapte ar trebui să aibă loc între orele 22:00 - 08:00.
2. Camera în care înveți are și ea nevoie de organizare. Pregătește-ți locul de învățat

  • Oriunde ar fi el, să fie curat, aerisit, nici prea cald, nici prea rece.

  • Dacă înveți în camera în care dormi, fă-ți patul întâi !

  • Pune totul în ordine, așează rechizitele  întotdeauna în același loc. Pregătește înainte de a începe să înveți manualele și caietele necesare, dar și alte materiale: dicționare, atlase, cărți etc.

  • Nu învăța cu tv aprins sau cu muzică agitată și dată la volumul maxim ! Dacă vrei neapărat un fond muzical, în surdină, învață să asculți Mozart. Se spune că ajută creierul ! Sau muzică chillout (de relaxare).

3. Planifică învățarea cu grijă ! O planificare ce te ajută să înveți cel mai bine impune următoarele:

  • Învață lecțiile în ziua în care ți s-au predat și repetă în ziua în care ai ora următoare. De exemplu: dacă ai biologia marți și joi, învață marți lecția predată marți, iar miercuri repetă pentru joi.

  • Întâi învață teoria, apoi rezolvă problemele, exercițiile, alte teme.

  • Începe să înveți cu obiecte mai ușoare, continuă cu cele grele, încheie tot cu unul ușor, care îți place.

  • Fă pauze pentru odihna ochilor și a creierului de 15 minute la fiecare 45 de minute de învățare. Fii activ în pauze: fă câteva mișcări de gimnastică sau câteva ture de bloc, dar poți și să duci gunoiul, să ștergi praful sau să speli vasele ! Oricum, nu te uita la tv și nu te juca pe computer, asta nu e odihnă !

  • Obișnuiește-te de mic să îți faci planificarea activității pe un planner (agendă). Rezervă întotdeauna duminica pentru odihnă totală, nu învăța duminica nici înainte de teste obișnuite, nici în studenție, în sesiunile de examene !

  • Prevede în planificare recapitulări periodice ale cunoștințelor învățate. Recapitularea are cea mai mare importanță pentru memorarea cunoștințelor pe o perioadă lungă de timp. Nu uita că la teste sau la examene nu ți se cere ultima lecție, ci materia învățată timp de luni sau chiar ani.

Asigură-ți condițiile învățării:

- Să fii sănătos și odihnit.- Să ai un mediu potrivit pentru învățat: curat, ordonat, aerisit.- Să îți faci o planificare a studiului.

Urmează Cum să înveți (3) Atenția concentrată

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !