Urmare la Cum să înveți (2) Condițiile învățării
Am întâlnit adesea tineri care spun că nu pot să învețe, nu pot fi atenți când învață, nu se pot concentra asupra a ceea ce citesc.
- Ai încredere în tine, spune-ți mereu că vei învăța din ce în ce mai bine.- Învață cu drag, gândește-te la recompensele care vor veni.
Am întâlnit adesea tineri care spun că nu pot să învețe, nu pot fi atenți când învață, nu se pot concentra asupra a ceea ce citesc.
1. Acesta este chiar primul aspect al problemei. Ai încredere în tine ! Spune:”Am să învăț. Am să fiu din ce în ce mai atent. Deja rețin mai mult din ceea ce citesc.” Teama de nereușită te duce la nereușită, nu uita asta. Încrederea te conduce la succes.
2. Consideră învățarea o provocare, întocmai cum pentru un sportiv reprezintă o provocare depășirea unor recorduri, în primul rând a propriilor sale recorduri. Și tot ca un sportiv, începe zilnic activitatea de învățare cu bună dispoziție, cu credința și dorința de a depăși obstacolele. Gândește-te că: ai dreptul să nu știi, dar se cere să faci eforturi pentru a învăța; ai dreptul să greșești, dar e necesar să faci totul pentru a greși din ce în ce mai rar. Încet-încet, performanțele tale se vor îmbunătăți.
3. Înainte de a începe să înveți, gândește-te și la recompense; ele vor urma sigur (te vei duce la joacă sau la plimbare după aceea, mulțumit/ă și liniștit/ă că ești pregătit/ă pentru a doua zi; vei lua note bune și vei crește în ochii colegilor, profesorilor și familiei; te vor lăsa părinții în excursie cu clasa; vei avea succes la teste, examene etc.)
4. Ți-ai mobilizat încrederea în tine, ai dorința de învățare, acum concentrează-ți atenția. Fă un efort pentru a menține atenția conștientă, voluntară, la învățat. Pericolul cel mai mare: elementele care distrag atenția (telefonul, muzica, computerul cu vreun joc sau televizorul cu vreun meci de fotbal, cățelul, frățiorul etc.). Învață să le îndepărtezi din preajma ta când înveți. Caută să îți trezești și să îți menții interesul pentru ceea ce înveți.
5. Antrenează-te pentru a-ți crește capacitatea de atenție:
fă desene după cărți, întâi simple, apoi tot mai complicate; analizează ce greșeli sau omisiuni ai făcut și refă desenul după o pauză de 10 minute;
notează cu exactitate, timp de 10 minute, tot ce spune profesorul în timpul cursului, chiar dacă el nu cere acest lucru;
de trei ori pe săptămână, seara, concentrează-ți atenția ca să îți amintești, cu amănunte, tot ce ți s-a întâmplat pe parcursul zilei respective; poți să faci și o analiză, să stabilești ce a fost folositor în ceea ce ai făcut și ce a fost inutil, și să încerci apoi să elimini acțiunile care înseamnă pierdere de timp.
fă exerciții de privire atentă a unui punct ( fără a lua privirile), în primele două-trei zile doar 1-2 minute, apoi alte câteva zile timp de 3-5 minute, ajungând la maximum 15 minute; este un exercițiu mai greu, dar dă rezultate foarte bune, dacă e făcut cu seriozitate și perseverență.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !