8 august 2018

AVENTURILE LUI HABARNAM ȘI ALE PRIETENILOR SĂI (8)

roman de NIKOLAI NOSOV

Capitolul VIII La drum

Urmare la Aventurile lui Habarnam (7)

Știetot legă bine balonul să nu iasă aerul și invită piticii să urce în nacelă. Firește, primul care urcă fu Grăbilă. După el urcă cu greu dolofanul Gogoașă, care își umpluse cu dulciuri toate buzunarele.


Urcară pe rând cu toții, îndemnați și ajutați cu toții de Sirop. Îi sprijinea și îi împingea de la spate, ca să urce mai ușor. La sfârșit, când îi veni și lui rândul, începu să facă mofturi, că e prea gras, că o să-i deranjeze, că o să îi aștepte acolo, jos, să se întoarcă. Știetot îl asigură pe Sirop că nu deranjează pe nimeni și îi spuse că, dacă au hotărât împreună să zboare, atunci trebuie să zboare cu toții. Sirop se urcă în nacelă până la urmă, Culmea este că tocmai atunci nacela și balonul se lăsară la pământ.
Imediat, Mititelul începu să râdă de ei, Pesimistul spuse că s-a întâmplat o nenorocire, iar Ciobdesticlă că va trebui să coboare unul dintre călători. O fetiță, Musculița, fu chiar sigură că acela care va coborî va fi Habarnam. Sirop încercă să profite de această întâmplare și să coboare, fiindcă îi era frică.
Știetot aruncă un sac cu nisip din nacelă și balonul se ridică din nou de la pământ. Atunci el își luă la revedere de la cei de pe pământ, spunându-le că vor reveni după o săptămână, apoi tăie sfoara care legase nacela de alun. Balonul porni în călătorie, începând să se ridice în aer, în uralele piticilor de jos. Ei își aruncară pălăriile în sus, fetițele se îmbrățișară de bucurie, iar Margareta izbucni în plâns.
Balonul se înălța tot mai sus. Ciobdesticlă îl privea prin telescop, iar Diamant recită versurile pe care le compusese chiar atunci în cinstea piticilor care zburau cu balonul. Piticilor le plăcură atât de mult versurile încât le și cântară aproape toată ziua.

* * *

Urmează Aventurile lui Habarnam (9)

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă!

4 comentarii:

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !