8 august 2018

AVENTURILE LUI HABARNAM ȘI ALE PRIETENILOR SĂI (7)

roman de NIKOLAI NOSOV

Capitolul VII Pregătirile de călătorie

Urmare la Aventurile lui Habarnam (6)

În ziua următoare toți se treziră devreme și își pregătiră ținuta de călătorie. Șurubel și Piuliță se îmbrăcară cu hainele de piele. Vânătorul Glonț își puse niște cizme lungi, care treceau de genunchi și se prindeau cu niște catarame. Grăbilă își puse un costum ca o salopetă, care se îmbrăca și se dezbrăca foarte repede.


Gogoașă își puse cel mai bun costum al lui, adică costumul cu cele mai multe buzunare, optsprezece la număr. Sirop își puse un costum în carouri, care semăna cu o tablă de șah, Dacă îmbrăcă costumul de schi, iar Cică – haine în dungi. Pictorul Tubuleț își luă culorile și pensula, Guslă luă flautul, iar doctorul Pilulă luă trusa de prim-ajutor.
Grăbilă și Habarnam se repeziră în nacelă, să ocupe locurile cele mai bune. Știetot le ceru să coboare, fiindcă mai aveau ceva de făcut: să umple balonul cu aer cald. Cei doi coborâră, dând prilej curioșilor care asistau, urcați pe garduri și pe case, să spună că nu mai zboară, fiindcă nici nu se putea zbura cu un asemenea balon.
Știetot le spuse tovarășilor de drum să umple niște saci cu nisip și să-i pună în nacelă. Întrebat de Pesimistul la ce folosesc sacii, Habarnam răspunse că le trebuie ca să li-i arunce în cap când se vor înălța.
Șurubel și Piuliță puseră pe un foc mare un cazan mare, pentru încălzirea aerului. Știetot trase de sforicica balonului, ca să iasă aerul rece și să îl înlocuiască cu cel cald. Văzând că balonul se micșorează cu repeziciune, privitorii izbucniră în râs, comentând că Știetot dăduse greș. Știetot nu îi băgă în seamă. Umflă din nou balonul, cu aer cald de data aceasta. Balonul se ridică încetișor de la pământ și trase nacela după el. Noroc că era bine legat de alun, altfel s-ar fi înălțat sus, în văzduh.

* * *

Urmează Aventurile lui Habarnam (8)

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !