8 august 2018

AVENTURILE LUI HABARNAM ȘI ALE PRIETENILOR SĂI (6)

roman de NIKOLAI NOSOV

Capitolul VI Cum a născocit Știetot un balon

Urmare la Aventurile lui Habarnam (5)


Știetot le povestea mereu prietenilor săi ceea ce citea el în cărțile de călătorii. Băiețașilor le plăceau mult aceste povestiri și până la urmă și-au dorit și ei să plece într-o călătorie aventuroasă. Unii au zis să plece pe jos, alții – cu barca pe râu, dar Știetot a propus să facă un balon și să zboare cu el.

În oraș creșteau flori asemănătoare cu ficușii. Dacă le crestai tulpina, curgea un lichid care se îngroșa treptat și devenea cauciuc. Știetot le ceru băiețașilor să strângă suc de cauciuc, într-un butoi mare.
Habarnam plecă și el să strângă cauciuc. Pe drum se întâlni cu Bătăușul, care sărea coarda cu două fetițe, Musculița și Pioneza. Începu să se laude că vor face un balon și vor călători cu el. Bătăușul se lăudă și el că s-a împrietenit cu două fetițe. Habarnam se supără și sări să bată fetițele, Bătăușul sări să le apere și cei doi se luară la bătaie. Când fu trântit la pământ, Bătăușul se ridică și o luă la fugă, iar Habarnam își continuă drumul să strângă suc de cauciuc.
După ce butoiul se umplu, Știetot vârî în suc un furtun legat la pompa adusă de Piuliță din atelier. Piuliță pompă aer încet de tot și se formă un balon de cauciuc. Piuliță continuă să pompeze, iar Știetot ungea fără oprire balonul cu suc de cauciuc. Când balonul se făcu atât de mare încât nu mai prididea să-l ungă, Știetot îi chemă pe ceilalți pitici să-l ajute. În timp ce toți munceau, Habarnam umbla de colo-colo bombănind că o să plesnească balonul.
După două zile, balonul era mare cât o casă. Știetot îl legă la gură cu o sfoară, îl legă de alunul din curte și îl lăsă să se usuce. Împărți băiețașii în două echipe. Una avea să depene gogoșile de mătase ca să împletească o plasă, cealaltă avea să împletească din nuiele nacela.
Curioșii se adunară să privească și să-i ia în râs pe pitici. Toți spuneau că balonul nu poate să zboare, că dacă ar fi putut, s-ar fi ridicat până acum. Știetot nu îi băgă în seamă. Când plasa fu gata, le ceru piticilor să acopere balonul cu ea. De capetele ei fu legată nacela, coșul de nuiele care avea pe fiecare latură o bancă pe care puteau să stea patru pitici.
Înainte de plecare, piticii își confecționară parașute din puf de păpădie, ca să se salveze dacă balonul ar fi plesnit. Toți privitorii întrebau de ce nu pleacă odată, dar Știetot anunță că plecarea va fi a doua zi de dimineață, la ora opt.

* * *


Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !