9 august 2018

AVENTURILE LUI HABARNAM ȘI ALE PRIETENILOR SĂI (20)

roman de NIKOLAI NOSOV

Capitolul XX Tubuleț lucrează

Urmare la Aventurile lui Habarnam (19)

În timp ce Șurubel și Piuliță se aflau în Orașul Zmeielor, în Orașul Verde era mare agitație.
Dimineață, Tubuleț îi făcu portretul lui Fulgdenea și stârni vâlvă printre fetițe. Expuse portretul la parterul casei și se retrase la etaj, să îi facă portretul Albăstricăi. Habarnam stătea pe capul lui și îi dădea sfaturi, ca să arate cât de priceput este și la pictură.


Auzind fetițele care făceau gălăgie la parter admirând tabloul, Habarnam coborî la ele și, strigând, le ceru să plece. Fetițele îl rugară să nu le dea afară, iar el le împinse spre perete și le ceru cu asprime să se așeze în rând.
În acest timp, o fetiță se strecură și începu să urce pe scară. Habarnam se repezi la ea, dar fetița îi spuse, sigură pe ea, că ea poate intra fără să stea la rând fiindcă este poetă. Habarnam se zăpăci, fetița își continuă drumul, iar celelalte îl lămuriră pe băiețaș că ea este Diamantina. El spuse că și pe poetul lor îl cheamă Diamant și că el îl învățase pe Diamant să facă versuri. Fetițele îl admirară pentru talentele sale la poezie și pictură, iar Habarnam adaugă și la muzică.
Habarnam se duse sus și o găsi pe Diamantina așezată lângă Guslă și discutând despre muzică. Tubuleț termina portretul Albăstrelei. Habarnam îi dădu de înțeles Diamantinei că îi poate ordona lui Tubuleț să nu îi facă și ei portretul. Fetița îl întrebă pe Tubuleț dacă este adevărat, iar Tubuleț, care nici nu fusese atent la discuție, confirmă distrat că Habarnam poate orice.
Impresionată, Diamantina îl întrebă pe Habarnam dacă este adevărat că el a născocit balonul. Cum băiețașul spuse că e adevărat, ea promise să îi facă o poezie. Și, ca să arate ce pricepută este, recită câteva poezii pe care le compusese.
Tubuleț termină portretul Albăstrelei și toți se îngrămădiră să îl admire. Diamantina îi ceru pictorului să îi facă și ei rochia albastră, cum era a Albăstrelei, deși ea purta o rochie verde. Băiețașul acceptă și atunci ea îi ceru să îi facă și ochii albaștri. El îi spuse că asta nu se poate, că ea ar putea să îmbrace o rochie albastră, dar nu și-ar putea schimba culoarea ochilor. Diamantina îi ceru atunci să îi facă ochii mai mari, genele mai lungi, iar părul să fie auriu.
Cât timp a pictat Tubuleț, Diamantina a tot sărit de la locul ei, cerând să fie ochii mai mari, genele mai lungi și gura mai mică. La sfârșit, portretul avea ochii enormi, gura cât o gămălie de ac și părul era ca aurul. Nu mai semăna aproape deloc cu modelul, dar Diamantina a fost încântată.

* * *

Urmează Aventurile lui Habarnam (21)

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !