27 iulie 2018

UN YANKEU LA CURTEA REGELUI ARTHUR. Povestire pe scurt (4)

roman de Mark Twain

Capitolul V O bună inspirație

Yankeul adoarme în temniță și se trezește când intră Clarence. Acesta îi aduce vestea că în ziua următoare va fi ars pe rug. Condamnatul îi cere ajutorul ca să fugă. Pajul spune că temnița este păzită strașnic. Nu numai atât, dar Merlin făcuse o vrajă puternică în jurul temniței. Yankeul râde în hohote auzind aceasta. Îi vine în minte să spună că și el este vrăjitor, mult mai mare decât Merlin.

Clarence îi duce regelui vorba, din partea Yankeului, că se vor întâmpla mari nenorociri dacă se va atinge cineva de el. Yankeul își amintise că tocmai în ziua următoare trebuia să aibă loc eclipsa de soare. El amenința că va șterge soarele de pe cer și toți oamenii de pe Pământ vor muri.

Capitolul VI Eclipsa de soare

După plecarea lui Clarence sosesc câțiva oșteni care îl iau pe yankeu și îl duc la locul execuției. Clarence îi spune fericit că el fusese acela care grăbise execuția, ca să scape mai repede de temniță. Le spusese tuturor că Yankeul trebuie să fie executat imediat, ca să nu ajungă să-i crească puterile până a doua zi pentru a face vraja cea îngrozitoare. Zvonul ajunsese la rege, care poruncise ca Yankeul să fie executat imediat.
Yankeul este dus de soldați pe rug, apoi este înconjurat cu lemne. Un om cu o torță se apropie de rug ca să-l aprindă. Chiar atunci mulțimea își îndreaptă îngrozită privirile spre cer. Începea eclipsa de soare. Condamnatul îl întreabă pe un călugăr în ce zi sunt. Acesta îi spune că este 21 iunie. Clarence încurcase datele. Se aflau chiar în ziua și la ora eclipsei.
Regele îl roagă pe Yankeu să lase Soarele pe cer, și îi va dărui orice va pofti. Yankeul lungește vorba, așteptând ca eclipsa să treacă. Îi cere regelui să îl numească sfetnicul său și mâna sa dreaptă pentru totdeauna. Pe deasupra, să-i plătească unu la sută din veniturile suplimentare pe care le va aduce statului.
Regele poruncește ca Yankeul să fie dezlegat și coborât de pe rug. Trimite apoi după haine bogate, princiare. Timpul trece, dar eclipsa încă nu s-a terminat. Yankeul îi spune regelui că îi lasă timp de gândire, ca să fie sigur că nu se va răzgândi. Eclipsa ajunge totală. Yankeul spune că tăcerea regelui este semn că nu se va răzgândi, așa că va dezlega vraja. Lumina Soarelui începe să reapară, în strigătele asurzitoare ale mulțimii.

* * *


Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !