27 iulie 2018

UN YANKEU LA CURTEA REGELUI ARTHUR. Povestire pe scurt (3)

roman de Mark Twain

Capitolul III Cavalerii Mesei Rotunde

Cavalerii Mesei Rotunde vorbeau tare, toți în același timp. Se lăudau cu aventurile lor pline de bătăi și de omoruri. Șapte prizonieri se îndreaptă spre galeria doamnelor și cer învoire de la regina Guenevre să vorbească. Erau prizonierii lui sir Kay. El îi trimisese la regină să le hotărască soarta.
Regina Guenevre se schimbă la față, fiindcă nu îl suferea pe sir Kay. Acesta, abil, povestește că meritul victoriei în lupta cu cavalerii dușmani este al lui sir Launcelot, cavalerul drag inimii reginei.
În fața tuturor se ridică în picioare vrăjitorul Merlin. El începe să povestească o istorie lungă. Clarence îi spune yankeului că a povestit-o de nenumărate ori. Într-adevăr, bătrânul vorbește atât de mult încât toți adorm, în frunte cu regele.
Vrăjitorul Merlin povestește cum fusese el cu regele Arthur la o zână care i-a dat minunata lui sabie (Excalibur). Teaca ei avea puterea de a-l feri de săbiile dușmanilor și a-l apăra de răni.

Capitolul IV Sir Dinadan cel Hâtru

De îndată ce vrăjitorul Merlin termină povestirea, ceilalți se trezesc din somn. Primul este sir Dinadan, cavaler hâtru care leagă de coada unui câine câteva căni de metal. Firește, câinele o ia la goană. Ceilalți câini se iau după el și se iscă un tărăboi grozav de care toți râd cu lacrimi.
Sir Kay se ridică și le povestește celorlalți despre capturarea yankeului. Îl prezintă drept uriaș, monstru, căpcăun. Yankeul este privit de toată lumea. Totuși  nimeni nu observă că descrierea făcută de sir Kay nu se potrivește cu realitatea. La sfârșit sir Kay îl condamnă la moarte pe yankeu. Avea să fie executat peste două zile, pe 21 iunie, la amiază.
Toți socotesc că neobișnuitele haine ale yankeului sunt vrăjite și aveau să-l apere de moarte. Merlin spune că, atunci, trebuie să-i scoată hainele. Așa se face și yankeul este azvârlit gol în temniță.

* * *


Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă!

2 comentarii:

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !