28 iulie 2018

UN YANKEU LA CURTEA REGELUI ARTHUR. Povestire pe scurt (21)

roman de MARK TWAIN

Capitolul XXXIX Lupta yankeului cu cavalerii

Nici nu ajunge bine acasă și Yankeul află din ziare că urmează să lupte cu sir Sagramor. Acesta revenise din cautarea Graalului fără a-l găsi. Se spunea că va fi ajutat de Merlin și va fi o luptă a farmecelor, nu a armelor.

În ziua fixată, pe câmpul stabilit pentru turnir se află toată curtea regală. Toți cavalerii sunt armați, pregătiți să răspundă la provocări. Sir Sagramor este acoperit de metal, ca și calul său. Yankeul are un costum ușor, ca de gimnastică, stârnind râsul privitorilor.
Începe lupta. Yankeul evită cu deosebită ușurință atacurile lui sir Sagramor, nefiind îngreunat de armură nici el, nici calul său. După ce adversarul se înfierbântă bine, Yankeul îl prinde într-un lassou și îl doboară de pe cal. După regulile turnirurilor, sir Sagramor era învins.
Cavaler după cavaler îl atacă pe Yankeu, dar el îi doboară pe toți de pe cai cu lassoul. Vin cavaleri din ce în ce mai vestiți, chiar și sir Launcelot. Îl doboară și pe acesta, dar, într-un moment de neatenție, Merlin îi fură lassoul.
Sir Sagramor, asigurat acum că Yankeul nu mai are arma imbatabilă, revine în luptă. Îl atacă pe Yankeu, ce pare că nu mai are nicio armă. Când devine limpede că va fi ucis cu sabia de Sagramor, Yankeul scoate de la brâu un revolver și îl împușcă în piept. Cavalerii îl atacă cu toții, dar câteva gloanțe îi fac să o ia la fugă. Yankeul compromisese cavalerismul în ochii tuturor.

Capitolul XL Trei ani mai târziu

Yankeul se folosește de succesul grandios obținut la turnir și introduce pe scară largă toate avantajele secolului XIX pe care le pregătise: școli și facultăți, ziare și cărți, uzine și fabrici.
După trei ani, în Camelot nu mai există sclavia. Vase cu aburi navigau pe Tamisa și pe mare, căi ferate străbăteau țara, iar cavalerii îmbrăcați în armuri făceau serviciul pe vapoare și trenuri. Yankeul visează acum să introducă religia protestantă și votul universal.
Tocmai când vorbește despre toate acestea cu Clarence, vine Sandy disperată și anunță că fetița lor, numită Alo-Centrala, este bolnavă. Fetița are anghină difterică. Ajutat de sir Launcelot, Yankeul o îngrijește pe fetiță. Ea scapă de boală și doctorii îi recomandă aer de mare pentru a se reface.
Yankeul, Sandy și fetița, împreună cu oamenii lor, pleacă pe coasta Franței. După o lună, Yankeul trimite vasul acasă, după provizii și după vești. În așteptare, se gândește cum să introducă jocul de baseball, ca să le dea de lucru cavalerilor.

* * *


Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !