7 iulie 2018

ROBIN HOOD. Povestire pe scurt (2)

roman de HENRY GILBERT

Capitolul I. Cum a ajuns Robin Hood să fie proscris (partea a doua)
Robin îi povesti lui sir Richard din Lee ce se întâmplase și îi ceru să aibă mare grijă de Mariana. Se duse apoi să vâneze și se întâlni cu Ket, unul dintre prietenii săi din pădure. El îi spuse că oamenii din sat, șerbii, erau amărâți și revoltați din cauza bătăilor groaznice pe care le primeau și a muncilor prea multe de pe moșia lordului.

Tânărul ajunse în apropierea casei sale și a celor cinci colibe în care locuiau șerbii ce țineau de pământul lui. Descoperi că acolo se aflau soldații abatelui de la mănăstirea St.Mary. Tocmai se pregăteau să-i biciuiască pe Scadlock, administratorul lui, și trei șerbi.
Robin, care nu se atinsese niciodată de oamenii lui, își luă arcul și săgețile. Îi doborî pe soldații care loveau, în timp ce soldații ceilalți o luară la fugă de frică. Își dezlegă oamenii și află că fusese declarat proscris, iar soldații abatelui veniseră să-i ia pământul în stăpânire. Ei încercaseră să se opună, dar soldații fuseseră mai tari.
Neavând de ales, Robin hotărî ca, din acea zi, să trăiască în pădure cu numele de Robin Hood și să-i ajute pe cei săraci împotriva celor bogați. Pe când șerbii lui îi spuneau că vor veni și ei alături de el, sosi și o ceată de șerbi de la seniorie, conduși de Will Arcașul, veniți și ei să li se alăture, să trăiască în pădure, în libertate. În scurtă vreme sosi un altul, care le aduse vestea că abatele hotărâse să-i vândă unui lord vestit pentru neomenia cu care purta cu șerbii.
În acel moment, Robin Hood observă că printre oameni nu se afla și credinciosul său Scarlet. Întrebă de el și află că fusese aruncat în închisoare, după ce primise o sută de lovituri, iar a doua zi urma să i se taie mâna dreaptă fiindcă vânase cerbul regelui. Însoțit de oamenii lui, Robin se duse chiar în noaptea aceea să-l elibereze pe Scarlet. Îl găsi la ușa închisorii, pe micul Gilbert, băiatul surorii lui Scarlet, pe care acum îl creștea el.
Robin rupse zăvorul și deschise ușa, apoi oamenii îl scoaseră pe Scarlet afară. Pe drum, Robin află că o parte dintre oamenii lui plecaseră spre casa seniorială. Cuprins de bănuieli se duse și el într-acolo. Într-adevăr, după cum își închipuise, oamenii voiau să se răzbune pe Guy de Gisborne. Puseseră foc casei acestuia.
Vicleanul logofăt fusese învățat cum să scape de femeia care îi fusese doică în copilărie, chiar dacă acum se purta cu ea tot așa de rău ca și cu ceilalți șerbi. Se mascase sub pielea unui cal jupuit cu două zile în urmă și fugise, speriindu-i pe șerbii orbiți de superstiții care crezuseră că este armăsarul-stafie. Numai Will Arcașul bănuise ceva și se luase după el, dar nu reușise să îl nimerească cu săgeata și îl văzuse în depărtare cum aruncă pielea de cal de pe el și sare pe unul dintre caii aflați la pășune, gonind apoi mai departe.
Robin Hood și oamenii lui se îndepărtară în grabă și porniră către pădure, care avea să le fie cămin de acum înainte.

 * * *

Urmează Robin Hood (3) !
Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !