7 iulie 2018

ROBIN HOOD. Povestire pe scurt (13)

roman de HENRY GILBERT
Capitolul IX. Regele Richard îl întâlnește pe Robin (partea a doua)
Regele Richard și cei cinci cavaleri își puseră haine călugărești, cu glugă, peste hainele lor bogat împodobite. Porniră împreună cu doi pădurari deghizați în servitori, care aveau grijă de cai și de bagaje și provizii. Seara făcură popas la o casă a canonicilor. Acolo se mai aflau un negustor cu trei oameni de-ai lui și un menestrel.
Din discuția lor, regele află că negustorul fusese prins de Robin Hood. Proscrisul îl întrebase câți bani are cu el, cu gândul să îi ia jumătate din ei. Negustorul mințise spunând că are mai puțini decât avea în realitate. Robin descoperise minciuna și îi luase pe toți. Acum negustorul tuna și fulgera împotriva lui.
La puțin timp sosiră și un om sărman împreună cu nevasta lui. Așa amărâți cum erau, pe fețele lor se citea o mare bucurie. Plecaseră de acasă ca să își scoată feciorul de la închisoare. Pe drum se întâlniseră cu Robin Hood. Proscrisul îi ospătase bine, le dăduse și hrană pentru drum și niște bani și le promisese că va avea grijă ca ei să își primească fiul.
Aflând toate acestea, regele rămase pe gânduri. El îi spuse lui de Warenne că Robin nu e un om de rând, că iubește dreptatea și că fusese proscris pe nedrept. În dimineața următoare, călătorii se întâlniră cu Robin Hood. După obicei, acesta îi întrebă câți bani au, fiindcă le va opri jumătate. Regele spuse exact câți bani aveau și Robin numără banii. Mulțumit că așa-zisul călugăr nu mințise, îi dădu jumătate din ei înapoi și îl pofti la masă pe el și pe tovarășii lui.
După ce se ospătară, făcură o întrecere de tras cu arcul. În timpul întrecerii, regelui îi căzu gluga de pe cap. Tot atunci sosiră sir Richard din Lee, lady Mariana,  Alan de Tranmire și lady Alice, soția lui. Sir Richard din Lee îl recunoscu pe rege și îi strigă lui Robin pe cine are în față. Toți bărbații îngenuncheară înaintea regelui, iar cele două lady făcură câte o reverență.
Regele îl ridică pe Robin, îi spuse că îi dă iertare pentru toate toate faptele și aprobă căsătoria lui cu lady Mariana. Condiția lui era să se așeze la moșia acesteia și să se ocupe de gospodărirea ei. Îi iertă și pe sir Richard din Lee și pe Alan de Tranmire, poruncind să li se redea averile și să trăiască în pace.
Așa făcu Robin și cu el veniră la moșie Hob și Ket, împreună cu cele două surori ale lor, dar fără mama lor, care murise. Veniră și Micul John, și Gilbert, nepotul lui Scarlet. După ce se întoarseră de a războiul din Normandia, unde regele Richard fusese ucis, se așezară pe lângă Robin Hood și Will Arcașul, Scarlet, Much și alții. Trăiră în liniște timp de șaisprezece ani, fără să le pese de cei din castelul de la Wrangby. Sir Isenbart de Belame și cavalerii ce-i rămăseseră credincioși încă unelteau cum să-i ia viața lui Robin.

* * *

Urmează Robin Hood (14) 
Citește povestiri de lecturi pentru orice vârstă ! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !