23 iulie 2018

ROB ROY. Povestire pe scurt (2)

roman de WALTER SCOTT

Capitolul III

Frank pleacă din Londra frământat de întrebarea dacă să accepte dorința tatălui său sau nu. Merge mai departe, gândind că tatăl său nu îl va respecta dacă se va răzgândi așa de ușor.

Drumul era destul de monoton, neavând priveliști atrăgătoare. Călare pe calul său, Frank mai vorbește din când în când cu unii călători care aveau același drum cu el. Erau preoți de țară, fermieri, slujbași comerciali sau ofițeri. Niciunii nu aveau subiecte de conversație prea interesante.
Un singur tovarăș de drum  îi atrage atenția. Un om zdravăn, care căra pe calul său un geamantan foarte mic, ce părea și foarte greu. El îi purta mare grijă geamantanului. Mai toate povestirile sale se refereau la călătorii ce fuseseră atacați de tâlhari.
În timp ce povestea, tovarășul de drum se uita cu priviri bănuitoare la Frank. Părea că se întreabă dacă nu cumva și Frank este un tâlhar. Ca să se amuze, tânărul îl provoacă la o întrecere între cai. Călătorul obiectează că Frank este avantajat, fiind mai ușor. Imediat, tânărul propune să încarce calul cu geamantanul tovarășului de drum. Înspăimântat, acesta trece imediat pe cealaltă parte a drumului. Se liniștește numai când Frank îi arată că se apropiau de un sat.

Capitolul 4

Pe vremea aceea exista un obicei care mai târziu a dispărut. Cei care călătoreau cu calul pe distanțe mari, poposeau duminica la han, spre a se odihni și ei și caii. Hangiul îi poftea pe oaspeții din han în familie, la prânzul duminical, pe cheltuiala sa. Astfel ajung Frank și fricosul său tovarăș de drum la masa hangiului de la hanul ”La ursul negru” din orașul Darlington.
Hangiul îi vestește pe cei doi că va mai fi un invitat la masă, domnul Campbell, un scoțian. Acesta apare și se așează cu toții la masă. Era prima oară când Frank avea prilejul să cunoască un scoțian. Însuși tatăl său era scoțian din Northumberland. Acesta nu pomenise însă nimic despre scoțieni fiindcă fusese certat cu familia sa. Singura care îi vorbise despre meleagurile din Northumberland și îi povestise vechile legende scoțiene fusese doica sa. Mabel Richets fusese și doica tatălui său. Când mama lui Frank murise, tatăl acestuia o adusese pe pământ englez să aibă grijă de copil.
Domnul Campbell avea o statură impunătoare și dovedea inteligență și stăpânire de sine când vorbea. Hainele sale erau însă foarte sărace, chiar dacă erau îngrijite. La masă se vorbește cu aprindere despre politică, între partidele Whig și Tory fiind o vrajbă mare. Domnul Campbell nu se amestecă în vorbă, ba chiar schimbă cursul discuției.
Hangiul le spune celorlalți că domnul Campbell fusese atacat de doi tâlhari. Îi învinsese el singur pe amândoi. Călătorul cel fricos devine interesat. Îl roagă pe Campbell să-i fie tovarăș de călătorie. Acesta refuză, chiar și când fricosul îi spune că va suporta el cheltuielile de călătorie.
Campbell îl sfătuiește pe călător să nu se întovărășească cu niciun necunoscut. De asemenea, să nu spună nimănui unde și de ce se duce.

* * *

Urmează Rob Roy (3)

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !