20 iulie 2018

POVESTEA CÂNTECULUI. Povestire pe scurt (2)

basm ucrainian cules de VLADIMIR COLIN

Țestoasa îi spuse flăcăului că acesta este cântecul și îl întrebă dacă ar vrea să știe și el să cânte. Vaniușa dorea asta mai mult decât orice pe lume, așa că țestoasa îl îndrumă către unchiul ei. Flăcăul ieși din grădină într-un câmp cu iarbă albastră. În mijlocul câmpului se afla un pom uriaș. Sub pom dormea unchiul țestoasei, o namilă înspăimântătoare.

Vaniușa gâdilă namila în ureche cu o creangă și o trezi. Îi spuse de ce venise. Unchiul țestoasei părea mânios, totuși îl ajută pe flăcău. Îi dădu arcul Voinicul-Pământului și săgeata Străpunge-Tot și îi spuse ce avea de făcut.
Flăcăul porni la drum. După o săptămână de mers ajunse la o apă uriașă. Veni către el o luntre. Vâslașul avea picioare de pasăre, trup cu brațe de om și cap de cal. Vaniușa uită că nu are voie să vorbească și rosti ceva. În clipa următoare un vultur uriaș se repezi asupra lui, și se ridică în văzduh cu el. Voinicul împunse cât putu de tare vulturul cu săgeata Străpunge-Tot, iar pasărea îi dădu drumul din gheare.
Vaniușa căzu în apă și se duse la fund. Aici se afla palatul de sticlă al Rusalcei, o fată înțeleaptă și frumoasă ca nimeni alta. Rusalca îi promise că îl va ajuta, căci îi plăcuse voinicul, dar și ea îi plăcuse lui. Îl duse la malul apei, iar el promise că se va întoarce să o ia cu el.
Luntrea se ivi din nou. Vaniușa se urcă și nu scoase o vorbă tot drumul, deși dură o lună de zile încheiată. Ajunseră la ostrovul pe care se afla un munte, iar în vârful muntelui sta Călărețul-de-Aramă, călare pe calul său de aramă. Acesta era vinovat că oamenii nu știau ce este cântecul și veselia.
Vaniușa trecu din luntre pe ostrov. În jurul muntelui era un hățiș des și ghimpos, înalt cât un stat de om. Flăcăul dădu foc hățișului. După ce se stinse focul, trecu prin cenușa fierbinte și începu să urce. Ajunse la Călărețul-de-Aramă. Acesta, mânios, se repezi cu sabia lui de aramă asupra flăcăului. Voinicul încordă arcul Voinicul-Pământului și trimise săgeata Străpunge-Tot drept în inima călărețului. Acesta căzu drept în apă, iar calul său se aruncă după el.

* * *


Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !