5 iulie 2018

OLIVER TWIST. Povestire pe scurt (3)

roman de CHARLES DICKENS

Capitolul IX

Cuprinde câteva lămuriri asupra simpaticului bătrân și a elevilor săi, tineri de mare viitor.

În dimineața următoare, Oliver Twist îl surprinde pe bătrânul Fagin pe când privea niște bijuterii ascunse într-o lădiță. Șmecherul sosi cu alt băiat, Charley Bates, și se așezară toți patru la masă.

Cei doi băieți îi predau bătrânului niște portofele și niște batiste. Oliver crede că le-au lucrat ei și că va învăța și el meșteșugul, spre marea distracție a celorlalți. După ce termină de mâncat, Bătrânul și cei doi încep o joacă ce i se pare foarte ciudată lui Oliver Twist. Bătrânul își umple buzunarele cu diferite lucruri și se face că se plimbă, iar băieții încearcă să i le scoată din buzunare fără a fi văzuți și simțiți. După ce pleacă cei doi, îl pune și pe Oliver să-i scoată pe furiș batista din buzunar și e foarte mulțumit de dibăcia lui.

Capitolul X

Oliver începe să-i cunoască mai bine pe noii săi asociați și capătă o experiență pe care o plătește scump.

Oliver petrece multe zile în casă, descosând monogramele de la batistele aduse de băieți. Dornic să iasă la aer, îi cere lui Fagin voie să meargă și el la lucru cu cei doi băieți. Într-o dimineață primește învoire să plece cu ei.
Pe o stradă, cei doi băieți ochesc un domn în vârstă, bine îmbrăcat. Era oprit la taraba unui librar și părea cufundat în lectura unei cărți. Ei traversează cu pași ușori și îi fură bătrânului batista, apoi cei doi hoți se fac nevăzuți după colțul străzii.
Oliver înțelege acum taina batistelor, a bijuteriilor, a băieților și a bătrânului Fagin. Erau hoți de buzunare, iar bătrânul îi conducea și era tăinuitor de lucruri furate. Îngrozit, Oliver Twist nu știe ce să facă și o ia la fugă. Domnul cel bătrân, descoperind că nu mai are batista și văzându-l că fuge, crede că el e hoțul și le strigă oamenilor să-l oprească. Se iscă o cursă, în care Oliver e fugărit de o mulțime de lume.

Capitolul XI

Unde e vorba de domnul Fang, magistrat, și unde ni se dă o mică probă de felul cum împărțea domnia-sa dreptatea.

Oliver Twist este prins și dus înaintea judecătorului Fang, care îl condamnă la trei luni de închisoare și muncă silnică, deși nu existaseră martori că el ar fi furat, nici nu se găsise asupra lui batista, deci nu erau dovezi. Noroc că, în ultima clipă, ajunge acolo și librarul, care îi văzuse furând pe cei doi hoți, așa că Oliver este eliberat. Ușurat, băiatul leșină chiar acolo.

Capitolul XII

Oliver e îngrijit cum n-a fost niciodată în viața lui.

Domnul Brownlow, cel căruia i se furase batista, înduioșat de starea lui Oliver, îl duce cu trăsura la el acasă. Acolo, zace bolnav multe zile, îngrijit cu duioșie de o doamnă bătrână și bună. Își revine până la urmă și începe să ia seama la cei care îl îngrijesc și la frumoasa cameră în care stătea.
Pe un perete era portretul unei doamne, care îl impresionează în chip deosebit. Îi spune doamnei celei bătrâne, că are impresia că doamna din tablou parcă ar vrea să îi spună ceva și îl face să-i bată inima tare. Doamna cea bătrână îi spune că nu știe al cui este portretul și îl mută pe Oliver înaintea tabloului, cu spatele la el. Când intră în cameră, domnul Brownlow strigă uimit de asemănarea dintre chipul copilului și portretul din spatele acestuia, iar Oliver Twist cade din nou în leșin.

* * * 

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !