5 iulie 2018

OLIVER TWIST. Povestire pe scurt (14)

roman de CHARLES DICKENS

Capitolul LI

Nu o taină, ci mai multe ies la iveală. Și mai este vorba de o cerere în casatorie în care zestrea și banii nu au nici un rol.

După două zile, Monks, supravegheat de doi oameni ai legii și ajutat de domnul Brownlow, mărturisește totul în fața lui Oliver Twist, a doamnei Maylie și a Rosei, a doctorului Losberne și doamnei Bedwin. Povestește în fața lor ceea ce îi spusese doctorului Brownlow mai înainte.
În plus, spune că mama lui fusese la tatăl lui Agnes Fleming, mama lui Oliver. Din această pricină, își luase fetele și plecase de unde locuia. Agnes, gravidă, fugise de acasă, iar omul murise de inimă rea, crezând că își pusese capăt zilelor.
Cum testamentul tatălui său prevăzuse ca Oliver să-și primească partea de moștenire numai dacă avea să aibă onoarea neștirbită, Monks se luptase să facă din băiat un hoț, cu ajutorul lui Fagin, dar nu izbutise.
Sunt aduși domnul și doamna Bumble, să depună mărturie despre medalionul și inelul rămase de la mama lui Oliver. Cei doi nu recunosc că ajunseseră în mâinile lor, dar îi dau de gol cele două babe de la azil, care ascultaseră la ușă când murise bătrâna Sally. Soții Bumble sunt lăsați să plece, fiind asigurați că nu vor mai primi slujbe niciodată.
Despre sora cea mică a lui Agnes, Monks spuse că fusese încredințată unor țărani săraci, după fuga surorii și moartea tatălui. Mama lui Monks le spusese țăranilor că provenea dintr-o familie vicioasă și că era fructul unei legături nelegitime, ca să-i distrugă fetei orice viitor și să facă de rușine neamul din care se trăgea Oliver Twist. Într-o zi o văzu o văduvă și o luă la dânsa să o crească. Fata era Rose Maylie.
Când aflară că sunt rude, mătușă și nepot, Rose și Oliver se luară în brațe și începură să plângă. Oliver spunându-i că o socotește nu mătușă, ci sora lui iubită.
După această scenă, apare și Harry Maylie și își face din nou cererea în căsătorie. Îi spune Rosei că a renunțat la viața socială și la cariera strălucită ce îl aștepta. Că a devenit pastor într-un sat, unde a pus să se construiască o căsuță modestă. Că acum nu mai există  nici o piedică în calea căsătoriei lor.

Capitolul LII

Cea din urmă noapte pe care o mai are de trăit Fagin

La Curtea cu juri, Fagin este condamnat la moarte prin spânzurătoare. În celula în care este dus face adevărate crize de nebunie.
Sosește domnul Brownlow cu Oliver, pentru a afla de la Fagin unde ascunsese niște hârtii încredințate de Monks. Fagin îl recunoaște pe Oliver, ultima lui legătură cu viața pe care o dusese, și îi spune la ureche unde erau hârtiile.
Cei doi pleacă, urmăriți de urletele bătrânului tâlhar.

Capitolul LIII

Și cel din urmă

Monks pleacă în Lumea-Nouă, își risipește averea, se apucă iar de rele și moare în închisoare. Noah și Charlotte devin denunțători de meserie. Domnul și doamna Bumble decad până când ajungă să trăiască la azilul unde fuseseră stăpâni. Bates, însă, alege o viață cinstită, de muncă, și devine crescător de vite.
Rose Fleming îl ia în casatorie pe Harry Maylie, iar doamna Maylie vine să locuiască cu ei. Domnul Brownlow îl înfiază pe Oliver Twist și se mută în sat cu familia Maylie. Tot acolo se mai mută și doctorul Losberne, iar domnul Grimwig vine foarte des în vizită la el, așa că trăiesc cu toții acolo, o viață fericită și liniștită.

Sfârșitul povestirii pe scurt a romanului ”Oliver Twist”

Alte romane de Charles Dickens, povestite pe scurt în acest blog:
Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

2 comentarii:

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !